Havssköldpaddor

Havssköldpaddor

När Svenska barnboksinstitutet tittar på utgivningen av barn och ungdomsböcker för föregående år så ser de ibland trender, flera böcker om samma ämne. Det kan vara en slump att flera författare saknar böcker om samma ämne och bestämmer sig för att skriva om det samtidigt. Eller önskar förlagen böcker om samma ämne? För några år sedan så publicerades det flera böcker om hamstrar och nu har jag läst tre böcker om havssköldpaddor. Att flera olika författare väljer just ämnet havssköldpaddor kan såklart ha att göra med hotet mot klimatet, och att havssköldpaddor påverkas mycket av klimatförändringarna. Huvudpersonerna i böckerna funderar en hel del på klimatförändringarna och hur moderniseringen påverkar sköldpaddornas, och andra djurs, livsmiljö.

omslag på boken från adlibris.com

Ayaan och havssköldpaddorna
Ann Fagerberg Embretsén
Idus förlag, 2019
44 sidor
Ayaans syster arbetar med att rädda havssköldpaddor på Bali. Ayaan vill också hjälpa till, men vad kan ett barn göra i Sverige? Mer än en tror! Ayaan och kompisen Klara startar ”Rädda miljöklubben”. Deras första uppdrag blir att samla in pengar till havssköldpaddorna. Pengarna ska de få in genom att medlemsavgiften i klubben blir 20 kronor som en pantat ihop. Då görs nåt bra både för miljön och havssköldpaddorna. Nästa steg är att göra fler medvetna om miljöhotet och genom boken för en tips och ideér på hur det går att arbeta med klimatförbättringar även som barn. Det finns också ett faktaavsnitt om havssköldpaddor.

Boken passar både som egenläsning och högläsning för lågstadiet. Till boken finns också en lärarhandledning som du hittar här: https://www.idusforlag.se/press/lararhandledning_ayaan_och_havsskoldpaddorna.pdf

omslag på boken från adlibris.com

”Stormseglarna”
Jen Marlin
Berghs, 2022
104 sidor
Stormseglarna är en ny serie som kommer att handla om olika utrotningshotade djur. Först ut är ”Rädda sköldpaddorna” och detta är en mer äventyrlig berättelse, även den för lågstadiet. Texten är ganska stor och luftig och boken är rikligt illustrerad av Izzy Burton.

Max och hans farfar ska ut och fiska. Farfar har lite att förbereda och då ser Max en fiskmås stjäla en glass av en flicka på bryggan. Han erbjuder henne, Sofia, en ny, och när de ser att fiskmåsen som stulit glassen har en fiskelina kring benet bestämmer de sig för att hjälpa den. De följer den och en bit in i skogen hittar de en övergiven segelbåt som de utforskar. När Max tar tag i rodret så börjar segelbåten snurra och plötsligt så har de hamnat i vattnet och seglar på ett helt okänt hav. När de tagit sig iland träffar de Laila som försöker hjälpa de nykläckta havssköldpaddorna att gå åt rätt håll, ut i havet, istället för det väl upplysta hotellet på stranden. Om de går åt fel håll kommer de att dö. Kan barnen hjälpa de nykläckta havsskölpaddsungarna att överleva? Och en annan brännande fråga, kommer Max och Sofia att kunna ta sig hem igen?
I denna boken så är fokus mer på ljusföroreningar än på andra föroreningar, men de kan ställa till lika mycket problem som för de arter som är beroende av naturligt ljus för sin överlevnad. Även här avslutas boken med fakta om Hawaii, segelbåtar, havssköldpaddor och vad du kan göra för att hjälpa miljön.

omslag på boken från adlibris.com

Expedition rädda revet
Christina Wahldén
Rabén & Sjögren, 2019
144 sidor
Christina Wahldén skriver böcker om angelägna ämnen, nu är det dags för miljön. Alice följer med sin mamma som är marinbiolog till ön Lady Elliot Island på Stora Barriärrevet. Under tiden som mamman arbetar utforskar Alice paradiset, snorklar och tittar på alla fantastiska djurarter som finns där. Sakta med säkert får hon upp ögonen för hur djurens livsmiljö förändrats, temperaturen på jorden ökar och det påverkar temperaturen i havet och djuren som lever där drabbas hårt. Vad kan en göra för att stoppa jordens uppvärmning? Är det till exempel klokt att flyga över halva jordklotet för att forska på havssköldpaddor? Om en måste, kan en kompensera på något sätt då?
Sist i boken finns ett faktaavsnitt om Stora barriärrevet med länkar till ännu mer information om en blir mer nyfiken. Boken passar mellanstadieelever, och kan med fördel högläsas och diskuteras.

Foto från Pixabay på en havsskölpadda som simmar i blått vatten
Foto: https://pixabay.com/sv/users/meggobit-623605/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *