TEMA-KONST

TEMA-KONST

Sara Lundberg är en av de illustratörer och barnboksförfattare , som ständigt överraskar och förmedlar ren och skär färgglädje och livskraft med sina bilder. Jag upptäckte Sara, när jag läste bilderboken ”En blommas liv”, som kom ut 2008. Boken förmedlar så mycket kraft och poesi genom sina kraftfulla, färgstarka bilder om en flicka som tappat sitt halsband ute i skogen och medan hon letar efter det upplever naturens växlingar och en blommas olika livsfaser. Jag vet inte var gränsen går mellan illustration och konst eller om man egentligen behöver dra den gränsen alls, men Saras bilder kan definitivt tala för sig själv utan text, om nu det är ett kriterium.

Med boken ”Fågeln i mig flyger vart den vill”, om konstnären Berta Hansson, fick hon August priset.

Berta Hansson var en lantbrukardotter i Jämtland i början utav 1900 talet. Det var inte populärt att hon hellre ritade och målade än hjälpte till i lantbruket. Hennes mamma, som förstod henne lite bättre än pappan, dog tidigt i tuberkulos. Sara Lundbergs bok om Berta och hur hon till slut blev konstnär, utspelar sig under ett år i Bertas liv. Hon är fjorton år och kämpar med att våga vara den hon är , trots att hon har alla emot sig. Till slut blir Berta konstnär. Hon arbetar som lärare och hennes porträtt av skolbarnen får stor uppmärksamhet. Hon kommer även att studera konst för bl a Otte Sköld. Hon räknas som en av de mest kända kvinnliga expressionisterna. Expressionismen inom konsten handlar om att konstnärerna inte avbildar allting exakt som det ser ut, utan istället uttrycker sina känslor genom starka färger och annorlunda former.

/

Fågeln i mig flyger vart den vill
Sara Lundberg
Mirando förlag
Hcg

En annan bra konstbok för barn eller egentligen för alla åldrar är boken om konstnären Hilma af Klint, en av vår tids mest gåtfulla konstnärer.

Så här skrev jag om boken på Biblioteksbubbel i februari :

År 1862 föds en liten flicka på Karlbergs slott. Hon får namnet Hilma af Klint. Hennes familj har i fleragenerationer ritat kartor av havsbottnen runt Sveriges kust. Hilma lever i en tid när många nya vetenskapliga upptäckter gör att man kan kommunicera med varandra över stora avstånd, till exempel med telegraf och telefon. Hilma utbildar sig till konstnär, men hon är också väldigt intresserad av vetenskap. Hilma ritar också kartor kan man säga, men inte kartor över sjöbotten, utan kartor över andliga världar. När Hilma är arton år, händer något fruktansvärt, hennes lillasyster Hermina, som är tio år dör i tuberkulos. Hilma upptäcker att hon kan prata med Hermina , trots att Hermina är död.

Det känns inte konstigt alls. Hilma vänjer sig vid att kunna prata med andevärlden.

Hilma lever också i en tid när spiritismen, tron på andevärlden är väldigt stark. En dag får Hilma ett meddelande från andevärlden. Hon skall måla bilder av den andliga världen, kartor över osynligheten.

Hilmas bilder kommer inte att visas förrän hundra år senare, långt efter hennes död. Fastän Wassily Kandinsky räknas som den förste konstnären, som målade abstrakt konst i början av 1900 talet, var Hilma egentligen långt före.

Boken om Hilma af Klint är skriven av Ylva Hillström och med bilder av Karin Eklund. Den innehåller många reproduktioner av Hilmas fantastiska och mystiska konst.

Boken berättar på ett lättförståeligt språk och med många bilder för de yngre barnen om en av vår tids mest fascinerande och svårförstådda konstnärer.

Hilma af Klint: kartor över osynligheten.
Ylva Hillström
Alfabeta: Moderna Muséet
uIbz

Första gången jag stötte på målaren och författaren Lars Lerin, var hemma hos min mamma.  Böckerna “Axels bok ” och ” Här slutar allmän väg”, som kom ut runt slutet på 80-talet , fångade mig med sina berättelser om “udda personligheter” eller helt enkelt folk, som stannat på gårdarna och torpen, där de fötts, långt bortom allmän väg. Långt ute i den värmländska skogen. Jag kände ett visst släktskap med bilderna av naturen och de värmländska uttrycken i texten. Mamma och hela släkten på hennes sida, kommer ifrån trakterna kring Sunne, Munkfors och Torsby i Värmland och jag är “uppfödd” med värmlandshistorier och värmländska uttryck. 

Nu känner alla till Lars Lerin, främst genom de många tv program där han medverkat. Han är en av världens (sant) skickligaste akvarellmålare och en fantastisk berättare.  

Efter ett stort antal böcker för vuxna, har Lars Lerin , efter att ha blivit förälder ,gett ut några böcker också för barn.

“Elsa i Skräddartorp och hennes 28 katter “, berättar historien om Elsa , som bor “Långt östpå skogen, nedom Klatterberget och Gäddtjänsbråten, bortom Lillpytt och Koögat, men hitom Allmänningmossen, Märrsprängarbacken och Sirsjöåsen, ett stenkast från Skabbhaget och Fiskbyttan, strax intill Månskullen, där ligger ett litet boställe kallat Skräddartorp. Där bor Elsa Karlsson med sina 28 katter.”

börjar boken om Elsa. Det är en bilderbok, med många akvareller, men också foton, som illustrationer. Elsa bodde i ungdomen i stan, jobbade som servitris och affärsbiträde, men när bud kom från hennes mamma att hon var sjuk och att Elsa fick komma hem och ta hand om korna, återvände hon till Skräddartorp och har sedan dess varit gården trogen. Nu finns inte längre korna, bara Elsa och alla hennes 28 katter. Långt bort i skogen bor hon, ibland är det ensamt, speciellt om vintern. men ibland får hon besök av någon, t ex Lars, som letar sig bort genom skogen och kalhyggena till hennes stuga. Då blir hon glad och bjuder på kaffe, drömmar och blåbärssaft. Katterna finns överallt i stugan och utanför.

Det är: ” Lill-Jons och Liten Lillgrå. ..Gammelgrå med vingelsjukan…Klotrund med de trasiga öronen. ..Den bättre med sex klor på varje tass…Pellekär…Finafröken och Lillavännen…Gråtass och Snälleman…Sixten…Svarta faran och Sermanpå och Dyng-Per”

Det är svarta och gråa katter om vartannat och de flesta är släkt. Elsa har ett kontrakt i byrålådan till en bekväm servicelägenhet i Nordmark. Där skulle hon ha det varmt och skönt och med alla bekvämligheter. Slippa ta sparken för att handla kattmat om vintern och slippa ensamheten. Men aldrig kan Elsa tro att det finns vildblomstrande ängar, som i Skräddartorp, blånande berg och småfåglar som sjunger inne i Nordmark. Dessutom skulle hon ju bara få ta med sig en av alla sina katter och vem skulle hon välja? Nej, kontraktet får allt ligga i lådan ett tag till tänker Elsa. 

Boken om Elsa är en fin bilderbok för alla åldrar, trots att den är hcf klassad. Språket är inte “barntillvänt”, utan berättar en historia, med ibland svåra och annorlunda ord. Men en så fin historia kan alla lyssna på.

För dig som är vuxen finns även dokumentären Den inre skogen, om Lars Lerin, på SVT Play https://www.svtplay.se/video/24541825/den-inre-skogen?start=auto

Elsa i Skräddartorp och hennes 28 katter
Lars Lerin
Bonnier Carlsen
Hcf (yb)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *