Sociala medier – källkritik

Sociala medier – källkritik

I dag inledde jag och läraren i klass 5 och 6 ett projekt kopplat till sociala medier. Vi ska ha två – tre lektioner á 30 min med eleverna de närmaste veckorna.

Jag började med att fråga eleverna var de befinner sig när de är ute på sina mobiler/iPads. (vilken app/site/medie/plattform)

Vi fortsatte sedan med att ställa frågor vad de vill se/göra/söker när de är på mobilerna och till slut fick eleverna frågor om de hade blivit lurade av någon ”fakta” eller fejkad händelse någon gång.

I båda klasserna hade elever stött på ”konstig fakta” och naturligtvis ledde detta då till en diskussion om att ALLTID ha frågorna: Är det rimligt? Kan det vara sant? med sig när man tittar på olika saker. Om något verkar konstigt ska man alltid googla (eller fråga någon) och se om man hittar information om händelsen/bilden någon annanstans.

Vi kom även in på diskussion om AI (artificiell intelligens) med fejkade röster och filmer som är en realitet nu och som man lätt kan bli lurad av.

Ovan och nedan ser ni anteckningarna från lektionerna. Det är intressant att se var eleverna rör sig, jag och läraren lärde oss om plattformar vi aldrig hört talas om. Det är också intressant att höra vad de vill se/göra/lära sig om.

Nästa pass ska vi prata mer specifikt om sociala medier kopplat till chat, bild, inspelningar och kommentarer. Då ska vi dela in eleverna i grupper där de ska diskutera dilemman som kan uppstå.

Jag ser fram emot kommande lektioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *