Den vita döden

Den vita döden

Det kommer ut väldigt lite historiska skildringar för barn och ungdomar numera. Kanske bortsett från en och annan skildring om Vikingatid. Ett lysande undantag är Camilla Lagerqvists böcker. Hennes trilogi om tre ungdomar i Värmland under andra världskriget är ständigt utlånade.

Nu har hon kommit med en ny historisk skildring om Sverige under 1930-talet. Närmre bestämt ett sanatorium i Småland där människor med tbc vistades för att förhoppningsvis bli friska. Trettonåriga Julia är bokens huvudperson, en flicka från övre medelklassen. Efter att ha vistats ett tag på sanatoriet börjar hon frigöra sig från framförallt mammans begränsande kyliga uppfostran. Hon får vänner och upplever sitt livs första förälskelse. Det är Luca,en person som kommer från  cirkusmiljö som sätter hennes hjärta i brand. Valet av pojke hade inte gått för sig om föräldrarna vetat om det. Luca tillhör resandefolket som av många ansågs som paria på den här tiden.
Berättelsen lyckas förmedla den tidens syn på handikappade, rasbiologernas förnedrande registreringar och de djupa klyftorna i dåtidens klassamhälle.
Det här är en spännande bok om liv och död som jag tror många kommer att tycka om.
http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=9132167458

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *