Författardag i Hässleholm

Författardag i Hässleholm

I tisdags var jag och Lena på Författardag i Hässleholm. Jag var spänd av förväntan, förra året var så inspirerande, och programmet lovade mycket även i år!
Först ut var Barbro Lindgren som läste dikter ur sin senaste diktsamling ”Dikter i urval 1974-2004”. En härlig start på dagen!

Dikter i urval 1974-2004

Därefter så samtalade Lawen Mohtadi, Ralf Novác-Rosengren och Anita Santesson med Mårten Sandén som moderator om romer i litteraturen med avstamp i nyutgivningen av Katarina Taikons serie om Katitzi och Ralfs och Anitas bok om Rosita, ”5768 visningar på Youtube”. Anita och Ralf berättade också att det kommer, minst, en bok till om Rosita.

Katitzi i ormgropen & Katitzi rymmer   5768 visningar på Youtube

Peter Ekberg väjer inte för de svåra utmaningarna, han skriver böcker om filosofi och hållbar utveckling för barn. Han har bla skrivit ”Uppdragserien” och ”Tänk själv!”, men har även översatt boken ”Professor Astrokatt i rymden”.

Uppdrag Roxera   Tänk själv : en inspirationsbok för unga filosofer Professor Astrokatt i rymden

Lotta Bergman, lektor vid Malmö högskola, har tillsammans med sin kollega Magnus Persson genomfört projektet ” Författaren i klassrummet”, där de har undersökt vad ett författarbesök egentligen ger och vad som händer i klassrummet vid ett författarbesök. Det de kom fram till är att det finns många postiva effekter med författarbesök, men också att det krävs en del förberedelser inför besöket för att det ska bli bra.

Efter lunch fick vi berättat för oss hur Hunden Rund kom till. Annika Henning och Maria Nilsson Fidlers oemotståndliga böcker böcker för de yngsta skrivs på rim och handlar om vardagliga saker som kroppen och nu senast odling. Önskemål kom upp om Hunden Rundböcker med mera text, för nybörjarläsaren, och författarna verkade inte oävna.

Hunden Runds snöiga dag

Martin Nordin guidade oss genom ett zombiespäckat Gotland, i Elias och Emmas fotspår. Zombierna i serien ”Varelserna” anfaller bara om nätterna, till skillnad från många andra zombier i böcker och filmer. Fyra böcker har det blivit, och det verkar som om det kan bli en uppföljning!
Magnus bjöd även på bakgrundsfakta om zombier vilket var intressant.

Varelserna. Elias bok

Boken ”Stå ut” , där en av huvudpersonerna är läraren Christer, fick författaren Mattias Edvardsson kämpa lite för hos förlaget, det är inte så vanligt med en vuxen huvudperson, som tar lika stor plats i berättelsen, i ungdomsböcker. Nya boken heter ”April, April” och handlar om Hugo, som planerar att ta livet av sig på ett ganska spektakulärt sätt, men misslyckas och hamnar på ett behandlingshem. Där träffar han Julie, Nico och April…och upptäcker att vissa saker är värda att leva för.

Stå ut!  April, April

Anna Holmström Degermar var en relativt ny, men angenäm, bekantskap för mig. Jag har läst ”Modighetsprovet” men bestämde på stående fot att beställa fler böcker av henne. Hon berättar om glesbygden, hjortron och mormödrar, och riktigt sugen blev jag på boken ”Det ringer, det ringer”.


Det ringer, det ringer  Vampyr-varning  Smugglaren

Bonniers förlag har sedan några år tillbaka inför julen givit ut en så kallad adventsbok, och i år är den skriven av Mårten Sandén och heter”Skorstensjul”. Mårten berättade början av berättelsen och om bokens tillkomst. På onsdagen när jag kom tillbaka till jobbet hade mina beställda exemplar kommit, och det är en mysig, lagom spännande historia om de tre barnen Issa, Mago och Stella, och jakten på Stellas pappa, där de tänker sig att alla tre kan få bo tillsammans.
Han berättade också lite om sin nya bok ”Sju förtrollade kvällar”, som jag också vill läsa snart!

Skorstensjul  Sju förtrollade kvällar

Konferencier Malin Stehn lotsade oss galant genom dagen, och jag ser redan fram emot vad nästa års Författardag i Hässleholm kan bjuda på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *