
Häxjakt
Under några år på 1670-talet drog en häxhysteri över det fattiga Söder i Stockholm, och 8 kvinnor hann avrättas för häxeri innan ryktesspridarna själva ställdes till svars för sina lögner.

Egentligen är vi inte så olika de där häxrädda 1600-talsmänniskorna. Vi får bara översätta skvallret i handelsboden med ”gilla och dela”-kulturen på sociala medier. Fjädrar blir hönor, källkritiken får inte den tid som den behöver, sensationslystnaden tar över. Vi är lite arga på någon, vi tycker oss ha blivit orättvist eller elakt behandlade och så hänger vi ut någon för något som hen kanske är helt oskyldig till. Drevet startar. Vår tids häxprocesser är igång. Det är också intressant att titta på häxjakten ur ett kvinnohistoriskt perspektiv. Vad var en kvinnas ord värt, vilket beteende kunde orsaka en häxanklagelse, vilka ramar hade kvinnorna att förhålla sig till? Och hur ser det egentligen ut idag?
Den här boken kanske inte är den jag kommer rekommendera elever när de söker efter en spännande bok, men däremot ska jag tipsa lärarna när de ska arbeta med Stormaktstiden i historia. Det går, som sagt, att dra många paralleller till vår tid.