Korpen
Korpen har i alla tider funnits i människans närhet och givit upphov till myter och berättelser. Bengt-Erik Engholm har dykt djupt i dessa berättelser och samlat dem i denna bok, snyggt illustrerad av Lina Blixt.
Min kunskap om korpen var inte så stor, jag visste att Oden hade två, Hugin och Munin och att den heter Corvus corax på latin. Anledningen till att jag kan det latinska namnet är nog för att jag tycker att det låter som korpens läte. Nu vet jag att den har flera läten och att den är väldigt duktig på att härma. Bengt-Erik tipsar om korpen Fable och hennes skötare Amy. Fable härmar Amy på ett nästan kusligt sätt, kolla in dem på Youtube.
De är också väldigt smarta och har lätt för att lära, så länge det gynnar dem själva. En berättelse handlar om att en grupp forskare hade byteshandel med korparna, en bit bröd mot en bit ost. En av forskarna gav en dag tillbaka en bit bröd istället för den mycket godare osten, då ville inte korparna byta bröd med den forskaren på flera veckor! En annan berättelse handlar om att en korp lurade in ett sällskap inuiter som gått vilse under ett snöoväder i en grotta som hade ett stort överhäng av snö. Överhänget skapade ett ras under natten, som stängde inne och dödade människorna, och korpen är nöjd. När snön töat bort så har den gott om mat. Skröna eller inte, korpar äter det som finns, även sopor och as.
Boken är tätskriven, men de olika berättelserna är korta och intressanta, så det är lätt att läsa, vänta en dag och sedan fortsätta om en vill det. Boken passar alla goda läsare som är intresserade av att veta mer om korpen, men de yngre läsarna behöver någon som läser för dem. Boken avslutas med en lista på vad korpen heter på olika språk, lästips och en snabb guide vad som kan vara bra att veta om du vill ut och titta på fåglar.
Korpen
Bengt-Erik Engholm
Natur och Kultur, 2022
125 sidor
uUgg
9 år och uppåt