Min Bokmässa 2024
Jag har också varit på Bokmässan i Göteborg! Under två dagar gick jag runt på Svenska mässan bland böcker, montrar, scenframträdande och seminarier. Årets tema var Sapmi och Rymden men för mig är årets tema alltid Läsning och Källkritik. Eftersom jag arbetar med detta dagligen vill jag hämta inspiration och få ny kunskap inom dessa områden.
Jag var på två mycket bra seminarier om läsning: Läsning så in i Norden och Behöver Sverige en helt ny läspolitik. Sverige befinner sig i en läskris! Detta har vi identifierat och varit medvetna om ganska länge nu. I år känner jag mig ändå lite hoppfull för nu finns många verktyg ”på bordet” för att börja bekämpa läskrisen på riktigt, alltså inte bara i teorin.
- De riktade stadsbidragen för inköp av skönlitteratur till skolorna har skickats ut till Sveriges kommuner. I detta nu köps tusentals böcker in till våra yngsta barn (i första omgången).
- 1 juli 2025 ska alla sveriges skolor ha ett bemannat skolbibliotek. Att ha en bibliotekarie på plats på skolan som kan lotsa både elever och lärare till rätt bok vid rätt tidpunkt spelar roll.
- Ett expertråd för läsning tillsattes i våras. Denna grupp har redan träffat läroplansberedningen och gett råd inför nya skrivningar i läroplanen om läsning. Expertgruppen skrev en debattartikel i SvD om läsning (240930)
- Skolverket har påbörjat ett arbete med ”Läslistor” som ska vara ett hjälpmedel för de lärare som inte har erfarenheten eller kunnandet att själv hitta böcker att läsa med sina klasser.
Inom källkritiksområdet var jag på seminarierna Källkritikens roll när demokratin prövas och Är svenska elever nog rustade för trollfabriker? Vår värld polariseras alltmer, informationen flödar på sociala medier och påverkanskampanjer pågår hela tiden. Hur förbereder vi oss själva och våra elever för detta?
- Ge eleverna en ”allmänbildning” vad det gäller länklistor i olika ämnen. Om eleverna alltid lär sig att använda ex, svt, smhi, SO-rummet, ne för att kolla upp eller leta efter fakta och nyheter så får de en referensram som de förhoppningsvis använder sig av själva.
- Lär eleverna skilja på fakta – värdering
- Prata ständigt om Vem är avsändaren? och Vilket är budskapet? med eleverna. Detta gäller både för webbsidor och för filmer som finns på youtube och Tik Tok
- Vi blir aldrig färdiga med källkritiken, öva ständigt!
- Vi behöver bli bättre på att granska rörlig film med våra elever!
SVT har i veckan släppt Verifieringshjälpen. Det är en site där man kan gå in och anmäla filmer som man vill ha hjälp (av personer på SVT) att verifiera som sanna eller falska. Läs mer om verifieringshjälpen här.