Bläddra efter
Månad: januari 2025

Bokklubb

Bokklubb

I dag var det återigen dags för bokklubben som sexorna har på fredagar. Det är så härligt att höra elevernas diskussioner! Även eleverna verkar tycka att det är kul att ”prata böcker”. De går in i diskussionerna med liv och lust, de pratar om karaktärer, tid, utveckling, kopplar till andra böcker och allt möjligt mer. Det är underbart att höra deras diskussioner.

Klassen är indelad i grupper om 5 elever där alla läser samma bok. Läraren har gjort ett lässchema över vilka sidor som ska läsas till varje vecka. Varje fredag diskuteras veckans sidor på ”bokklubben”. Jag får upp två grupper till biblioteket och då brukar jag utse en gruppledare i varje grupp som leder diskussionen och ser till att alla elever får komma till tals. De utgår från några diskussionsfrågor men ofta flyter samtalet över till olika händelser eller karaktärsdrag som eleverna vill tala om. Det är så kul att höra elevernas tankar och funderingar!

I dag diskuterades Pestblommor av Mats Strandberg i den ena biblioteksgruppen och Om jag kunde drömma av Stephanie Meyer i den andra gruppen.

Böckerna som de andra grupperna diskuterar är:

Dahlin, Den Osynlige, Karlsson, Spring för livet, Källmodin, Salen, Bjärbo, Fula tjejer.

Bokklubben har blivit ett riktigt fredagsmys!

Läslista: Comedy Queen

Läslista: Comedy Queen

Saker jag måste göra för att överleva
1. Klipp av allt hår
2. Försök inte ta hand om något som lever
3. Läs inte böcker
4. Ha bara färgglada kläder
5. Tänk inte för mycket (Helst inte alls)
6. Undvik promenader. Undvik skogen
7. Bli Comedy Queen!

Så står det på en lapp som 12 åriga Sasha gömt i sin Darth Vader väckarklocka. Sju saker hon måste göra för att inte bli som sin mamma. Hon fick folk att gråta, och det får hon fortfarande, fast hon är död. Därför ska Sasha bli comedy queen så att hon kan få folk att skratta. Sashas mamma älskade skogen, och promenader så Sasha ska undvika det. Hennes mantra är listan, hon behöver göra sju saker för att inte bli som sin mamma. Om hon klarar det så kanske det som ligger bakom ögonen och skaver försvinner.

Sashas berättelse om att uthärda det svåraste, ens mammas självmord, och överleva, bjuder in läsaren till både skratt och gråt. Jenny Jägerfelt har en fin fingertoppskänsla som gör att boken inte blir outhärdligt sorglig. Boken passar bra för att arbeta med ämnen som makt, integritet, solidaritet, sorg och ensamhet.

På Rinnebäcksskolan ingår boken i vår skönlitterära värdegrundsboklista och läses i åk 6. En av lärarna som läst boken berättar att den engagerade i princip hela klassen och eleverna drogs in i berättelsen. Någon tyckte Sasha fokuserade för mycket på listan, istället för att vara sig själv, någon kände igen sig i BUP besöket. Det tog nästan en hel termin att arbeta sig igenom boken, eleverna ville, och behövde, stanna upp under läsningen, likamycket som de ville diskutera efteråt. Läraren menar att det är en av de bästa böcker hon arbetat med. Att rösten bryts ibland när det är sorgligt gör ingenting, då kan man prata om det också. När eleverna sedan fick se filmen upprördes de av att inte allt var med, och att personerna inte riktigt såg ut som de föreställt sig utifrån beskrivningen i boken. Även detta blev bra diskussioner om vad som går bra att filma, vad som är svårt och att en del inte får plats pga tidsbrist.

Lärarhandledning till boken hittar du här https://images.rabensjogren.se/c243da4a-6899-4cbb-a9e9-a8874765de54.pdf

Om skolan har konto på Svenska Filminstitutet så finns både film och lärarhandledning till filmen där.

https://www.filminstitutet.se/sv/fa-kunskap-om-film/filmpedagogik/filmhandledningar/comedy-queen

Comedy Queen
Jenny Jägerfelt
Rabén&Sjögren, 2018
Hcg, 9-12 år
219 sidor
ISBN: 978-91-29706-40-6

Hilo – Pojken som kraschlandade på jorden

Hilo – Pojken som kraschlandade på jorden

Screenshot
Titel: Hilo Pojken som kraschlandade på jorden
Författare: Judd Winick
200 s Kartago förlag
Passar från 8 år och uppåt

DJ är 10 år och heter egentligen Daniel Jackson men alla kallar honom för DJ. DJ tycker inte han är bra på någonting. Han har två storebröder och två småsystrar och alla syskon är verkligen bra på något. Det är allt ifrån kemi och tennis till balett och matematik. DJ är i mitten på syskonskaran och en alldeles vanlig kille. DJ är dock väldigt bra på att vara bästis med Gina. Tyvärr har Ginas pappa fått ett nytt jobb i New York och hela Ginas familj har nu flyttat dit. DJ saknar Gina jättemycket.

En dag är DJ ute i skogen (alldeles ensam som han ofta är sedan Gina flyttade). Plötsligt ser han ett ”eldklot” komma farandes ner mot jorden. ”Eldklotet” slår ner och en stor krater bildas. DJ springer fram till nedslagshålet. Det ryker och dammar men mitt i allt ser han en pojke, i hans egen ålder, som ligger på kraterns botten. Pojken, som endast har ett par silverkalsonger på sig, kravlar upp ur hålet och kommer fram till DJ. Pojken är konstig, pratar konstigt och verkar inte veta någonting. Pojken, som heter Hilo, följer med hem och så småningom följer han även med DJ till skolan.

Detta är inledningen på serieboken Hilo skriven av Judd Winick. Vi har flera serieböcker på våra skolbibliotek och denna bok kan passa bra för de som har läst Dog Man och vill ha något liknande men med lite svårare text.

Fantastiska bilderböcker!

Fantastiska bilderböcker!

För 10 år sedan gavs en fantastiska bok ut som handlar om en mus som flyger över Atlanten, och inspirerar Charles Lindbergh att göra detsamma. I höst kom berättelsen om en sork som vill prova sina vingar, och hon sammanstrålar med Amelia Earhart. Det fina är att de båda träffas och byter tips och idéer med varandra i boken! Däremellan har vi kunnat läsa om Armstrong, Edison och Einstein, allt upplevt från musperspektiv. Torben Kuhlmann både skriver och illustrerar dessa guldkorn. Han har också illustrerat en silent bok, bara bilder, ingen text, om mullvadar och deras liv nere jorden.

Har du ännu inte stiftat bekantskap med dem, gå bums och låna på närmsta bibliotek!

LÄSLISTA: EN BRO AV POESI OCH TID FÖR POESI

LÄSLISTA: EN BRO AV POESI OCH TID FÖR POESI

En bro av poesi är en antologi med dikter, boken finns med på läslistan för lågstadiet. En bro av poesi delades ut till alla barn som skulle börja förskoleklass hösten 2021. Det var Svenska akademien och skolverket som tillsammans gjorde en satsning. Boken är full av dikter och nygjorda illustrationer, vi har delat ut den men hade ändå några över som vi kunde göra gruppuppsättning av. Jag tycker den är mycket bra att ta upp och välja en dikt ifrån när man ska prata om vad dikt kan vara. Det finns ett par frågor under varje dikt, de kan man ställa eller inspireras av. Det finns lärarhandledning här. Till boken finns några av dikterna animerade och dramatiserade på UR play

Jag har arbetat med boken både på Frispass (fritidstid under skoltid) med åk 1-2 på Lackalängaskolan samt i åk 2 på Ljungenskolan som ett längre diktprojekt. På fritids la vi upp ett schema över vilka dikter vilken vecka. Jag höll i början av passen ca 20-40 minuter och gick igenom veckans dikt muntligt och skriftligt. Vi läste högt i kör, pratade om betydelse av ord och lyssnade efter rytmer. Till de dikter det fanns en dramatiserad (och musikalisk) animation lekte/dansade/klappade/stampade och sjöng vi med. Under veckorna arbetade sedan fritidspedagogerna vidare med temat i dikten eller stämningen eller vad de kom på. De ritade, pratade och pysslade till dikterna. På dessa olika sätt fick eleverna verkligen in dikterna i kroppen. Vi arbetade på liknande sätt på Ljungenskolan men då var det lärarna som arbetade med dikter under flera veckor.

Tid för poesi är en liknande satsning som ovan men denna gång (2024) vände sig skolverket och Svenska akademien mot åk 5. Antologierna ger en bra inblick i vad som finns och om man vill kan man kolla upp just den poeten eller den dikten vidare om man blir intresserad. Tid för poesi har jag ännu inte arbetat med som ovan men tänker mig att det på liknande sätt utmärkt går att göra lyrikprojekt på mellanstadiet. I denna bok finns inga frågor direkt i boken utan istället har man gjort lärarhandledningar i form av; korta frågor och en fördjupad lärarhandledning.

Lyrik är fantastiskt om du bara har ett par minuter till högläsning just denna dag eller som röd tråd i form av veckans dikt eller dagens dikt. Även att skriva dikt är en bra ingång till att skriva längre texter.

En gång lyssnade jag till författaren Jacqueline Woodson som skrivit bland annat boken Fjädrar. Intervjuaren frågade vad man kunde göra ”för att få barn att läsa”? Woodson svarade; sätt upp dikter på toa eller på kylen, överallt och byt ut efter hand. Då vet man att de i alla fall läst en dikt idag eller i alla fall denna veckan. Det tipset brukar jag ge vidare till föräldrar jag träffar som undrar samma sak.

De dödas skog

De dödas skog

Skräck från Bonnier Carlsen, 2024. 224 sidor att sträckläsa för dig som törs.

Nina och Willem Källmodin är tillbaka med en ny riktigt läskig berättelse som sänder kalla kårar längs ryggraden. Moa som är förtjust i att filma blir uttagen till en filmkurs under höstlovet. Det är Aurora och Tove som är kursledare och det är fem barn som har blivit uttagna att delta i filmkursen på den gamla kursgården som ligger ensligt i skogen. Kursgården är i dåligt skick och har stått tom i trettio år men nu håller kvinnorna på att ställa i ordning gården så att de ska kunna ha läger där till sommaren. Men det är något som inte stämmer. Det är inte bara filmläraren som är skum utan även den gamla granntanten som kikar på dem bakom fönstergardinen. Vem är barnen som håller till i skogen? Vad är det för bok Moa och nyfunna väninnan Gabbe hittar på loftet med en massa tecken och symboler i? Varför är det bara Moa som hör alla röster och viskningar så att hon behöver använda öronproppar? Det här är en riktig bra rysare och jag var mycket nyfiken på hur allt skulle sluta.

Författarbesök Mats Berggren

Författarbesök Mats Berggren

För tredje gången har vi denna vecka besök av författaren Mats Berggren. Mats träffar våra elever som går i åttan vid tre tillfällen. Första passet är ett rent författarbesök som utgår från elevernas frågor till Mats. Under andra passet har Mats enkla men jättebra skrivövningar med eleverna. Vid det tredje passet sätter Mats igång en skrivuppgift som eleverna sedan fortsätter att skriva på under några svensklektioner. Elevernas uppsatser delas med Mats som kommer att ge varje elev personlig feedback på sin uppsats. Lärare och elever har varit mycket nöjda med föregående års författarbesök av Mats Berggren och nu är han alltså här för tredje gången.

Eleverna har läst minst två av Berggrens böcker före författarbesöket. De flesta elever har läst någon av böckerna En enda kväll, Onsdag kväll strax före sju eller Din syster måste dö. Dessa titlar är alla mycket populära och har under flera år legat högt upp på topplistan över ”Tolvåkers mest lästa böcker”.

Imperiets Arvingar

Imperiets Arvingar

Nu är alla sju böckerna i serien klara, och vi får veta hur det går för Alice och Elias i deras sökande efter sin kidnappade mamma.

Emmi skrev såhär om den första delen, ”Bortförda”:

Allt började under ett fredagsmys i ett villaområde i Uppsala. Alice och Elias föräldrar börjar bråka vilket slutar med att deras mamma åker iväg till Lunsen, skogen där hon gör sina undersökningar till jobbet. Det slutar med att deras pappa blir misstänkt för hennes försvinnande och att Alice och Elias hamnar på rymdskeppet Stillheten där de träffar Brock, Syndra och Farei. Nu kanske ni undrar hur ett bråk kunde vara starten på ett rymdäventyr? Och vem är deras mamma egentligen? Mitt svar på det är att läsa första delen av Oskar Källners nya bokserie Imperiets arvingar. 

I boken finns utöver spänning och äventyr illustrationer i färg av serieskaparen Karl Johnsson.

Oskar Källner och Karl Johnsson har skapat ett fantastiskt spännande äventyr, även jag som vuxen har känt mig tvungen att fortsätta läsa för att se vart äventyret tar vägen!
I säsongens näst sista avsnitt av Babbelpodden pratar Emma Andersson med Oskar och Kalle om skapandet av böckerna och för alla er som gillar böckerna så berättar de en spännande nyhet! Podden hittar du på alla ställen poddar finns, eller här https://babbelpodden.se/avsnitt/#S%C3%A4song-7-avsnitt

Böckerna vänder sig framför allt till 9-12 åringar, men även jag som vuxen har stor behållning av dem. De fungerar utmärkt som högläsning, även i större grupper. Jag högläste den första delen på fritids, och visade bilderna med hjälp av projektor så alla kunde se. Det blev livliga diskussioner emellanåt om vad som skulle hända och hur Alice och Elias skulle agera.

Läslista: Agnes Cecilia – En sällsam historia

Läslista: Agnes Cecilia – En sällsam historia

Maria Gripes Agnes Cecilia – En sällsam historia från 1981 är med på högstadiets läslista. Jag läste denna bok när jag var tonåringen (för lääänge sedan) men har i dagarna läst om den med anledning av att den nu ligger med på högstadiets läslista.

Föräldralösa Nora flyttar med familjen som hon bor hos till ett annat boende i en gammal lägenhet. I och med flytten börjar mystiska saker hända i Noras liv. En klocka går baklänges, en vas faller i golvet och avslöjar en hemlighet och Nora får en gåva i form av en gammal docka. Vad betyder allt detta? Är det någon som försöker få kontakt med Nora från en annan tid.

Samtidigt som allt det märkliga sker försöker Nora, som är tonåring, hitta sin identitet och genomgå ett sorgearbete efter sina föräldrar som omkom i en bilolycka.

Agnes Cecilia – En sällsam historia är en mycket bra bok men kanske något för långsam för dagens högstadieelever? Boken är omfångsrik, 313 s i den utgåva jag läste. Nypon förlag har nyligen (2021) kommit ut med en lättläst version av boken. Kanske passar en lite nedbantad berättelse bättre för dagens tonåringar?

Maria Gripe är en erkänt mycket skicklig författare. Hon skriver drömskt, mystiskt och alldeles underbart! Man kan skönja hennes litterära arv när man läser många nutida författare såsom Ingerlin Angerborn, Karin Erlandsson och Johan Rundberg. Gripes Tordyveln flyger i skymningen är med på läslistan för mellanstadiet. Det är en ikonisk berättelse som höglästes för mig och min mellanstadieklass i slutet av 70-talet. Jag kommer aldrig att glömma den boken eller den högläsningen!

Om jag skulle välja en Maria Gripe-bok att läsa med högstadieelever hade jag nog valt Tordyveln flyger i skymningen före Agnes Cecilia. Berättelsen i Tordyveln är lite rappare med fler händelser som nog även tilltalar dagens tonåringar (Tordyveln ligger som nämnts alltså på mellanstadiets läslista).

Övrigt:

Det finns en lärarhandledning till den lättlästa versionen av Agnes Cecilia (Nypon fölag). Agnes Cecilia har sänts på SR som Drama för unga, tyvärr ligger inte sändningen kvar. Lärarhandledningen till sändningen finns dock fortfarande. Denna handledning kan man säkert använda om man läser boken också.

Skolverkets läslistor

Skolverkets läslistor

I december 2024 publicerade Skolverket sina omtalade läslistor. Det är Skolverket i samarbete med Kulturrådet som har tagit fram listorna. Förslag på litteratur har dessutom samlats in från lärare och (skol)bibliotekarier i landet. Läslistorna är helt frivilliga att använda sig av men skolverket skriver att ”De kan ge dig inspiration och nya idéer när du ska välja litteratur till din undervisning”.

Vi som arbetar i ”branchen” tycker det är mycket intressant att se till urvalet och se och fundera över vilka böcker som slutligen hamnade på respektive lista.

Vi skolbibliotekarier i Kävlinge kommun har bestämt oss för att läsa böcker från läslistorna lite extra mycket under detta året och blogga om dem här på Biblioteksbubbel. Det första inlägget kommer redan idag.

Här finns länken till samtliga läslistor:

https://www.skolverket.se/skolutveckling/inspiration-och-stod-i-arbetet/stod-i-arbetet/laslistor