Boksamtal

Boksamtal

Just nu har vi boksamtal på skolan. Det är två åttor som under några veckor samtalar om olika böcker kopplade till temat ”Andra världskriget”.
Böckerna vi har med är:
Boyne, Pojken på bergets topp
Olsson, Ulrike och kriget
Leyson, Historien om Leon, Schindlers yngste arbetare
Magorian, Godnatt Mister Tom

Boksamtalen körs enligt en välkänd modell där eleverna tilldelas olika roller.
Det är:
1) Diskussionsledare. Ledaren presenterar en händelse från veckans lästa stycke och fördelar ordet.
2) Miljö- och tidsgranskare. Granska berättelsens miljö. I vilken tidsordning berättas berättelsen?
3) Frågeställare. Formulera två frågor till texten. Besvara frågorna själv också.
4) Persongranskare. Välj ut en karaktär i boken och granska hen lite närmare.
5) Skribent. Skriv en dagboksanteckning eller en ”jag är dikt”
6) Citatmästare. Hitta två eller fler citat från texten och beskriv dina tankar om dessa citat.

Eleverna har olika roller till olika veckor. Alla elever kommer att ha haft alla roller när boksamtalen är över. Böckerna är sidindelade i lässchema, där ett visst antal sidor ska vara lästa till varje vecka. Det är dessa sidor som eleverna kopplar sina veckouppgifter till och som veckans boksamtal handlar om. Eleverna ska lämna in sina uppgifter skriftligen till läraren varje vecka och boksamtalet spelas in varje gång. Jag och läraren sitter med och lyssnar i en grupp varje vecka, de andra grupperna samtalar själva och läraren kan lyssna på deras samtal i efterhand.

Dessa elever fick lära sig boksamtalsmetoden redan när de gick i sjuan. Det märks! De hade lättare att komma igång denna omgång och nivån på samtalen har verkligen höjts.

Det är så härligt att se alla elever, även de blyga, coola och osäkra elever läsa upp texter och egenhändigt skrivna dikter för sin grupp. Samtalsgrupperna blir ofta fina mot varandra och samtalsledaren hjälper fram de annars tysta och kanske tvekande eleverna. Vi ser elever berömma varandra och ge varandra direkt respons på tankar och resonemang under samtalen. Naturligtvis är de grupper som fungerar bättre än andra men vi har inga grupper som inte alls fungerar. De flesta elever presterar mycket bra. Och de verkar tycka att det är kul också!!

Boksamtalslektionen är verkligen veckans guldkorn och höjdpunkter, både för mig och för läraren! Vi blir ständigt (positivt) förbluffade, förvånade och överraskade över gruppens gemensamma resonemang och reflektioner, det blir så bra i många grupper! Att eleverna känner till strukturen och lär av varandra bidrar till den positiva utvecklingen vi ser. Det är underbart att se hur enskilda elever via dessa samtal lyfter sig över sin nivå och kanske ut ur sin comfort zone. Vi har till och med fått tårar i ögonen när vi hör femtonåringarnas emellanåt helt fantastiska diskussioner om dessa böcker och deras reflektioner över detta viktiga och allmängiltiga ämnet!

Att ha boksamtal är ett mycket bra sätt att arbeta med en bok!

Ett svar på ”Boksamtal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *