Augustpriset 2020

Augustpriset 2020

 I går avgjordes vilka böcker som förärades årets Augustpris. Årets svenska barn-och ungdomsbok är ”Humlan Hanssons hemligheter” av Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson.

Omslagsbild Humlan Hansons hemligheter från Natur och Kultur

Juryns motivering: Balansakten mellan existentiell smärta och humor är kongenial i Humlan Hanssons hemligheter. Den avväpnande berättelsen om bästissvek och växtvärk kickstartar i dagboksformat. Kristina Sigunsdotters text är skruvad och sällsynt levande. Ester Eriksson excellerar i svärta, i illustrationer som fångar Humlans konstnärssjäl. Här har hästtjejerna faktiskt hästhuvud, och den psykiskt sjuka fasterns konstnärskap ger relief åt Humlans tillvaro i ett text- och bildsamarbete som bjuder på vrålskratt och hjärtenyp.

Denna har jag inte läst ännu, men jag blir väldigt nyfiken!

Lilla Augustpriset är Sveriges största litterära pristävling för unga författare och årets pristagare heter Hanna Mikkelsen och hennes novell heter ”Offret”. 

Juryns motivering: Bidraget har ett expressivt bildspråk som gör texten skrämmande och skapar en dystopisk atmosfär. Jordens undergång kommer allt närmare. På klostret funderar noviserna över varför. Vad kan de göra för att stoppa det? Skickligt lockas läsaren i  i en text som överraskar och där det finns mycket att tolka in.

Jag instämmer helt och fullt i juryns motivering, det är omöjligt att sluta läsa!

Nyfiken? Läs den genom att följa länken till Hanna Mikkelsens novell ”Offret”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *