En äkta ljugis

En äkta ljugis

Titel: En äkta ljugis
Författare: Ingrid Olsson
Rabén&Sjögren, 181 s
Passar för 9-13 år

Elias mamma och pappa har separerat. Mamma är numera jätteglad eftersom hon har träffat en ny kille. Pappa mår riktigt dåligt och frågar hela tiden Elias om hur mamma har det i sitt nya liv. Elias blir så trött på att hantera alla jobbiga känslor som de vuxna sprider runt sig. Han blir så trött på det så att han börjar ljuga. Han ljuger om hur mamma har det när han är hos pappa och han ljuger om hur pappa har det när han är hos mamma.

Till slut blir det för jobbigt för Elias med alla lögnerna. Han bestämmer sig för att rymma!

En äkta ljugis handlar om hur ett barn kommer i kläm när föräldrarna separerar. Föräldrarna kan inte hantera sina gräl och sina egna känslor och barnen kommer emellan. Jag tror tyvärr att en hel del barn och ungdomar kan känna igen sig i boken En äkta ljugis.

En annan bok på samma tema är Jag ljuger bara på fredagar av Mats Berggren. Den boken handlar om Alexander som bor varannan vecka hos mamma och varannan vecka hos pappa. Det är olika regler som gäller för de olika veckorna och Alexander börja snart ljuga för sina föräldrar (som också bråkar ganska mycket med varandra).

Titel: Jag ljuger bara på fredagar
Författare: Mats Berggren
Opal, 127 s
Passar för 12-16 år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *