Mammas lille prins

Mammas lille prins

En ung Elvis på bokomslaget.

Mammas lilla prins är titeln på Mårten Melins nya bok för mellanåldern, dvs 9-12 år.

Boken handlar om lille Elvis, 10 år, som älskar att sjunga. han bor i Tupelo i staten Missisippi, USA och året är 1945. Mamma älskar att höra Elvis sjunga och Elvis älskar att göra mamma glad. Han tycker dock att hon är jobbig när hon envisas med att följa honom till skolan och förbjuder honom att gå och bada själv med sina kompisar. Mamma är alltför överbeskyddande. Elvis förstår vad det beror på, hans tvillingbror Jesse överlevde inte sin födsel och både mamma och Elvis saknar Jesse så mycket.

Elvis blir ibland retad i skolan, delvis för att han går runt och sjunger så ofta han kan. Men när Elvis får vara med i sångtävlingar och till och med sjunga på radio så blir det bättre. Elvis önskar sig så mýcket en gitarr. Om han ska kunna bli riktigt duktig måste han kunna spela gitarr. Det dröjer dock länge innan Elvis föräldrar har råd att köpa en gitarr till honom. Familjen är fattig och måste till och med flytta ifrån sitt hus när Elvis pappa blir av med jobbet.

Mammas lille prins är en fin berättelse om den store ikonen Elvis Presleys barndom i segregationens söder (i USA) under 1940- och 50-talet. Klassklyftor, fattigdom och rasmotsättningar färgar hans barndom men Elvis ger aldrig upp sin dröm – att få sjunga i fina vita scenkläder inför en stor publik.

Elvis Presley som vuxen med gitarren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *