Månadens tema juni: Ut i rymden

Månadens tema juni: Ut i rymden

Rymden fascinerar mig på grund av sin oändlighet och oanade möjligheter. I årskurs två så har jag bokprat på temat, och såg en trend i att använda rymdstationer och fjärran planeter i avlägsna galaxer som reservjord när människan i sin okunskap, eller ignorans, förstört livsmiljön på vår egen planet.

Omslagsbild på "Space Wars Robotdrakens hämnd" av Adam Blade

Adam Blade
Berghs, 2022
Del 1 i serien “Space Wars”
Hcf
184 sidor

Först ut är helt nya ”Space Wars Robotdrakens hämnd” av Adam Blade. Huvudpersonerna Harry och Ava har bott på rymdstationen Avantien 1 sedan deras hemplanet slukades av Mörkret. De är första generationen på rymdstationen och det framgår inte riktigt om det finns något fjärran mål, eller om tanken är att människan ska leva sitt liv på rymdstationen för alltid. Harry är ingengörslärling och har en protesarm eftersom att han blev skadad under flykten från jorden. Den innehåller en massa fiffiga verktyg som han har stor nytta av. Ava utbildar sig till rymdpilot och försvarare av Avantien 1. En dag bli rymdskeppet attackerat av något de aldrig sett förut, och Harry bryter en massa regler för att ta reda på vad det är som attackerar dem. Det han upptäcker förändrar allt… Del 2 och 3 ges ut under 2022.

Det är ganska mycket text och en del långa ord och meningar så den kräver en del av sin läsare.

Omslagsbild på "Uppdrag Silverstjärnan" av Peter Ekberg

Peter Ekberg
Berghs, 2015
Del 1 i serien “Arena Trexos”
Hcg
174 sidor

”Uppdrag Silverstjärnan” är första delen i Peter Ekbergs serie om Arena och Neval. Deras hem är stjärnskeppet Voya som varit på väg mot den avlägsna Planeten Roxera i 8000 år, efter att jorden blivit helt obeboelig på grund av krig och miljöförstöring. Generation efter generation har levt på Voya, men det har inte varit helt problemfritt. En ganska allvarlig revolution skedde för några hundra år sedan, och då förstördes en del viktig dokumentation. När en märklig farkost närmar sig Voya blir Arena och Naval, tillsammans med en av årskursens mobbare, utsedda att utföra ett livsfarligt uppdrag. De ska ta sig in på farkosten för att se vad de som är ombord har för avsikter.

Omslagsbild på "Uppvaknadet" av camilla Linde

Camilla Linde
Hegas förlag, 2020
Del 1 i serien “Den längsta resan”
Hcg
87 sidor

Camilla Linde följer upp temat i den lättlästa trilogin ”Den längsta resan”. Här heter rymdskeppet Greta T, och är fyllt av sovande människor som ska befolka planeten de är på väg till, Terra Nova. Allena och resten av besättningens enda uppgift är att föra Greta T och hennes sovande last trygga dit. En dag händer dock något som inte får hända, en av de sovande passagerarna vaknar! Allena och Sirius blir vänner och Sirius har kunskaper som kan rädda hela rymdskeppet från katastrof. I de följande böckerna får vi följa Allena och Sirius mödosamma kamp för att ta reda på vad som verkligen hände när Greta T lyfte, och varför det inte finns några bilder och minnen från jorden alls.

omslagsbild på "The 100" av Kass Morgan

Kass Morgan
Little brown book for young readers, 2014
uHce
336 sidor

För de som gillar att läsa på engelska så finns ”The 100” av Kass Morgan. Jorden har ödelagts och täckts av radioaktiv strålning. De sista överlevande människorna flyr ut i rymden och räknar ut att planeten kommer att bli beboelig om ca 100 år. För att klara försörjning av mat och syre samt att upprätthålla lag och ordning så är reglerna oerhört hårda. Begår du brott så skickas du ut från rymdskeppet, det är bara tillåtet att ha ett barn osv. Ungdomar som begår brott får dock en chans att sona sina brott ombord på rymdskeppet. När serien börjar så har det gått nästan 100 år, men det börjar bli svårt att klara försörjningen trots allt. Då möter vi Clarke, ledarens dotter som dömts för ett brott hennes föräldrar egentligen begått, och ytterligare 99 dömda ungdomar som ska skickas till jorden för att se om den blivit beboelig än. Gruppen hamnar ganska omgående i konflikt om ledarskap med mera, och det blir inte lättare då det visar sig att de inte är ensamma på jorden, trots allt. De fyra böckerna har också blivit serie på Netflix med 6 säsonger. Den innehåller en del våld och otäcka scener och är därför åldersrekommenderad från 16 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.