Månadens tema: Psykisk ohälsa
Olika former av psykisk ohälsa är ett numera ganska vanligt förekommande ämne i barn och ungdomslitteratur. Även om det fortfarande kan vara jobbigt att ta upp och prata om så börjar stigmat kring det luckras upp.
Här kommer några tips på skön och facklitteratur som jag tycker lyft ämnet på ett bra sätt.
Allt ska brinna av Sofia Nordin handlar om de omaka vännerna Minna och Agnes. Som läsare får vi snabbt klart för oss att något avgörande har hänt, boken öppnar med att Agnes bränner ner ett vindskydd i skogen. Bit för bit nystas historien upp om två omaka vänner, Minna är den gränslösa och drivande som ständigt brinner för nya projekt och drar med sig den mer tillbakadragna Agnes. Tillsammans kämpar de för vegetarisk lunch i skolan och hjälper till på det lokala flyktingboendet.
Bit för bit visar boken Minnas svårigheter att slutföra sina projekt, hennes gränslöshet och allt djupare svackor. Allt ska brinna är en bok som inte skyggar för det riktigt tunga och som på ett väldigt realistiskt sätt visar den maktlöshet och oförståelse det innebär att stå bredvid någon som sjunker allt djupare ner i sin problematik. En bok som väcker många bra diskussioner och passar bra till att läsa i grupp.
Allt är inte som vanligt för Emilia, hennes och klasskamraternas tillvaro är fortfarande skakad av att den populära tjejen Theresia omkommit, påkörd av ett tåg. Det hela ses som en fruktansvärd olycka men Emilia bär på en hemlighet som tynger hennes tillvaro och påverkar inte minst hennes relation med Theresias bror. Papperssjälar är en mycket läsvärd bok om relationer, hemligheter och kärlek. Papperssjälar passar högstadiet och uppåt.
I Grim möter vi Kasper, en artonåring som just återhämtat sig efter en längre depression. Jag har tidigare tipsat om Grim här på biblioteksbubbel, du kan läsa det inlägget här. Anledningen till att jag vill lyfta Grim igen i den här kontexten är att Grim beskriver just depression och ångest på ett väldigt träffande sätt och också vilken kamp det är att ta sig ur. Sen skadar det ju inte att det hela är en mycket bra och spännande historia!
Anders Hansen har skrivit flera storsäljare om hjärnan tidigare och detta är en bearbetning av hans Depphjärnan. Visst kan man tycka att han förenklar väldigt men det finns något hoppfullt i att läsa om hur vi fungerar rent fysiskt och att ångest inte innebär att något i oss är trasigt. Det beskrivs på ett konkret och tydligt sätt hur vår hjärna fungerar, varför vissa känslor uppstår och vad vi ska gör med dem. Som sagt, en förenklad bild av dåligt mående men en tröst att lära sig de fysiska orsakerna.