Mats Berggren på författarbesök

Mats Berggren på författarbesök

Denna veckan har vi haft Mats Berggren på författarbesök på Tolvåkerskolan. Vi började förbereda detta författarbesök för ungefär en månad sedan när jag bokpratade om Mats böcker och alla elever fick välja en bok att läsa. En del elever har hunnit läsa två böcker och några elever har läst ännu fler.

I tisdags anlände Mats till Tolvåkerskolan och han har varit här i fyra dagar. Mats har träffat alla elever i klass 8 vid tre tillfällen. Vid den första lektionen berättade Mats om sina böcker och om hur det är att vara författare. Eleverna hade förberett frågor till Mats och dessa frågor blev utgångspunkt för lektionen.

Den andra lektionen bestod av många små skrivövningar. Mats gav eleverna skrivuppgifter som samlades in och lästes upp i klassen. Det blev mycket effektfullt och dramatiskt när elevernas skrivuppgifter lästes upp högt efter varandra!

Vid den tredje lektionen berättade Mats om skrivteknik. Gestaltning, känslor, att inte skriva för mycket och den dramaturgiska kurvan var ämnen som togs upp. Sedan gick svenskläraren igenom den lite större uppgift som alla elever ska skriva på i några lektioner. Uppgiften är: “Fem år senare – en skrivuppgift efter besöket” av Mats Berggren. Denna uppgift kommer alla elever att få kommentar på av Mats Berggren

Sammanlagt har Mats Berggren haft 18 lektioner här med alla våra 8-or. Eleverna har skött sig mycket bra! Många bra texter och meningar har redan blivit skrivna. Nu ska det bli mycket intressant att ta del av elevernas slutuppgift “Fem år senare”.

Det vi inte visste när vi drog igång slutuppgiften med eleverna på Tolvåker är att Mats Berggren precis håller på att slutföra en ny bok. Denna bok har titeln Alsta – Fem år senare och den handlar om karaktärerna i hans ungdomsböcker och vad det blivit av dem, fem år senare.

Så intressant det kommer att bli att jämföra Mats bok när den så småningom kommer ut (mars-24) med elevernas texter och deras tankar om karaktärernas framtid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *