Om du vill ha bättre bortförklaringar till att läxan inte är gjord

Om du vill ha bättre bortförklaringar till att läxan inte är gjord

Kanske är detta inte en bok jag borde göra reklam för – 27 olika ursäkter och bortförklaringar till varför läxan inte blivit gjord. Både lärare och föräldrar kanske har en del att säga om det innehållet. Men å andra sidan, roliga böcker efterfrågas ständigt och en öppensinnad lärare skulle kanske till och med kunna använda den i undervisningen.

Därför gjorde jag inte min läxa är skriven av Davide Cali och illustrerad av Benjamin Chaud. Cali kände jag inte till sedan tidigare, men Chaud har illustrerat några böcker av Eva Susso som jag läste med mina barn när de var små, plus de underbara kapitelböckerna om Rika Rolf. Jag gillar hans lite smågalna bilder.
Och galet blir det!
Texten är kort, bara en rad eller två per sida, medan bilderna är desto mer uttrycksfulla. Pojken som inte har gjort sin läxa presenterar den ena historien efter den andra som förklaring till varför läxan är ogjord. Alltifrån att morfars band förde så mycket oväsen att det var omöjligt att koncentrera sig till att systerns kanin tuggade i sig alla pennor och skrivböcker (och enligt bilden även möbler och väggar) till att jätteödlor invaderade kvarteret och åt upp allt och alla i sin väg. Bokens namnlösa huvudperson är egentligen hela tiden en bifigur, med samma lugna, lite häpna ansiktsuttryck oavsett om han blir bortförd av ett UFO, måste elda upp sina böcker för att hålla huset varmt eller får sin hund uppäten av en annan större hund så att de måste sitta hela dagen hos veterinären för att få tillbaka den.
Baksides texten tipsar: “Använd den här boken: När du inte har gjort din läxa.” Men den varnar också: “Observera: Varje ursäkt får bara användas en gång.” Och dessvärre tror jag inte att ens den mest disträa lärare går på en enda av bortförklaringarna ens första gången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *