Roller Girl

Roller Girl

Roller Girl är en serie gjord av Victoria Jamieson utgiven av Rabén och Sjögrens i deras fina satsning på serier. (Jag hoppas den  får en fortsättning.) Boken är översatt av Sara Årestedt.

Astrids mamma är bibliotekarie på ett universitet. Hon envisas med att dra med Astrid på kulturkvällar med olika lyckat resultat. Men en kväll blir det kärlek vid första ögonkastet. Tillsammans med kompisen Nicole ser de sitt livs första bout i roller derby.
Astrid är så uppfylld av allt hon ser och märker inte att Nicole nog hyser svalare känslor.
Boken skildrar sedan den sommarlovskurs som Astrid går till ensam utan sin kompis. Det är en tuff sport och det verkar som om allt gör ont, att alla andra kan bättre men Astrid kämpar, hon vill så gärna. Det är en fin skildring av sporten och en som inte stött på roller derby tidigare är klokare efter att ha läst boken.
Det är också en fin skildring av puberteten och slitningarna mellan Astrid och mamman. Även påfrestningarna mellan Nicole och Astrid känns trovärdiga. Är de inte bästa vänner längre? Vill Nicole hellre hänga med trista Rachel? Det är heller inte lätt att vänja sig vid Zoey, nya derbykompisen. Speciellt när det blir Zoey som får ha stjärna på hjälmen och vara jamer i boutet.

Jag är extra intresserad av roller derby eftersom en av mina (vuxna) döttrar är synnerligen aktiv i sporten. Blir du  sugen på att se en match  kan du exempelvis  åka till Norrköping där SM i Roller derby hålls den 9-10 juli. Ett av topplagen Malmöbaserade Crime City Roller kommer att kämpa hårt för att vinna SM-titeln. I år har laget vunnit elitserien men blivit slagna i SM de senaste åren och fått nöja sig med silverplats.
Bilden är från slutet av maj när klubbens B och C-lag vann sina matcher i Hamburg.

http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=912970099X

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *