Tema Vinter

Tema Vinter

Då är skolorna är igång igen efter jullovet och vi är inne i vintermånaden januari. Vi har redan haft lite snö och kallt även här i sydskåne, hoppas det kommer mer snö! Jag gillar vintern och trivs i snö och kyla. Nu vill jag tipsa er om några böcker som utspelar sig under vintern.

En bok om vinter som passar högstadieelever är boken Kyla skriven av Therese Henriksson. Det är minus trettio grader ute och i Aleå, en stad i norra Sverige är det kallt. Sofia och hennes bröder är ensamma hemma i lägenheten eftersom deras föräldrar är utomlands på semester. Då plötsligt går strömmen! Först tycker syskonen att det är lite mysigt. De tar fram levande ljus och bäddar ner sig. Men när de vaknar upp i en kylig lägenhet morgonen efter och strömmen inte är tillbaka börjar det bli allvar. Hur länge kan de överleva i en iskall lägenhet? Vilka alternativ har de? Sofia bestämmer att de ska försöka ta sig till morfars stuga en bit utanför staden.

Snöstormen av Sofia Nordin är en lättläst bok för mellan- och högstadieelever som är ganska lik ovanstående bok i handlingen. Tre syskon åker med sin pappa på skidresa till Åre. De installerar sig i fjällstugan och allt är mysigt och väldigt vintrigt. Så ska pappa åka iväg på ett ärende in till Åre. När han har åkt börjar det snöa rejält. Syskonen tycker först det är mysigt men sen börjar de bli oroliga. Tänk om de blir insnöade!

I boken Snögrottan, skriven av Laura Trenter är David och Andreas ute och leker i snön. Det är jättekul! Vilka höga vallar de finns som man kan hoppa från och bygga grottor i. David och Andreas glömmer helt bort tiden när de är ute i snön. De ska bygga en riktigt stor snögrotta. Timmarna går och deras föräldrar börjar bli oroliga. Vad har hänt? Varför kommer inte killarna hem? Snögrottan passar för mellanstadieelever.


Vill du lära dig mer om vinterväder och kyla? Då är sajten “Kalla Sverige” något för dig. Här kan du läsa om vinterväder, vintersport, vintertid och om mycket annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *