Bläddra efter
Månad: oktober 2014

Sagan om Vinden, Solen och Gubben

Sagan om Vinden, Solen och Gubben

Vet ni vem som vann när Solen och Vinden tävlade om vem som först kunde få Gubben att ta av jackan? Det visste inte jag heller innan jag lyssnat och tittat på F klassen på Olympiaskolan, som spelar skuggteater på fritidstid. Rosa och Håkan, som håller i det hela  utgår ifrån fabler och låter sedan barnen tillverka sina egna skuggteaterdockor. Sedan spelar man inför en entusiastisk publik. Och vad hände med Gubben ? Ja det får du veta om du läser sagan.

Annelundsskolan i en manifestation för freden

Annelundsskolan i en manifestation för freden

 

 Idag marscherade elever och personal i samlad trupp genom
Kävlinge i en manifestation för freden och för barnens rättigheter i världen. Tåget samlades på skolgården sedan
vandrade vi i tystnad längs Västergatan, Storgatan, Kvarngatan, Mårtensgatan, Unionsgatan
för att sedan avsluta vandringen på Nya torget. Där möttes vi av publik som
lyssnade på sångerna som sjöngs för freden.  
Eleverna hade tillverkat banderoller och affischer
med bland annat duvor och fredstecken. Det var väldigt stämningsfullt att se budskapen
vaja i vinden i kombination med ljuden av skorna mot asfalten under vandringen. Inga av barnen
pratade, och det var väldigt tydligt att tystnad kan vara lika, om inte mer,
talande än höga röster. Det som sedan bröt tystnaden var sångerna  när vi nådde torget och det var mycket fint. Fem sånger framfördes sedan var manifestationen över för denna gång, men kampen för fred fortsätter.

Eva Susso och Mårten Sandén besökte sexorna i kommunen.

Eva Susso och Mårten Sandén besökte sexorna i kommunen.

Tisdag – onsdag – torsdag i förra veckan fick alla sexor i kommunen författarbesök. Det var Mårten Sandén och Eva Susso som åkte runt i kommunen och besökte samtliga sjätteklasser.

Eva Susso besöker klass 6b på Söderpark

Sexorna på Annelund, Olympia, Skönadal och Söderpark fick besök
av Eva Susso. Eva Susso
har bl a skrivit den populära och mycket lästa serien som börjar med Kompishjärtat. Hon har också skrivit
serierna Street och Hemligheter och Pinsamheter. Många elever
på skolorna har redan läst någon av Evas böcker, andra håller på med någon bok och eleverna var aktiva och hade mycket
frågor och funderingar under författarbesöken.


Mårten Sandén besökte sexorna i Dösjebro, på Rinnebäck, Ljungen, Lackalänga och Nyvång. Han skiver böcker för barn och ungdomar, allt från bilderböcker till ungdomsromaner, bla är han upphovsman till de populära Petrinideckarna, men även till Ett hus utan speglar, Den femte systern och den nyutkomna bilderboken En stackars liten haj. Även Mårten fick många frågor bla ”Hur lång tid tar det att skriva en bok?” och när svaret blev att den bok som tagit längst tid att skriva tog 25 år gick det ett sus igenom klassen.

Mårten Sandéns och Eva Sussos författarbesök är ett led i projektet ”Boken tar nya
vägar”, ett projekt delvis finansierat av Region Skåne. Tanken är att sexorna läser någon/några av Sandéns och Sussos böcker och
sedan funderar på någon händelse/scen/karaktär som de vill jobba vidare med.
Eleverna får sedan hjälp med att göra ett manus till sin berättelse och till
slut kommer dessa berättelser att filmas med hjälp av en filmpedagog som besöker skolorna senare under hösten.

Filmdelen är sexornas projekt inom Skapande skola.

Mårten Sandén på Rinnebäcksskolan

                                                

                                         

Resan till Apolonien

Resan till Apolonien

I fredags bjöds alla lågstadieelever på en fantastisk föreställning där saga, musik och cirkuskonster möts på ett fruktbart sätt.
I landet Apolonien bor det bara musiker. En dag kommer en invånare från Cirkuslandet och vill flytta in. Trevande lär de känna varandra och drar nytta av sina olikheter, vilket berikar dem alla. MEN så dyker Ordning och reda upp. Inte kan man blanda så, det blir ju ingen reda med det. Folket gör uppror och barnen är genast med på noterna och engagerar sig i kampen.
En fantastisk föreställning som engagerar med sitt positiva och ack så nödvändiga budskap.
Föreställningen är ett samarbete mellan delar av musikgruppen Apolonia och Cirkusartisten Annelie de Wahl.

Läs boken först!!!

Läs boken först!!!

Jag svarar direkt på Ninnis inlägg nu. Att läsa boken före man ser filmen ger en annan djupare mening och förståelse i filmen. Alla händelser, tankar och känslor som man inte kan få med i en film har man själv med sig om man har läst boken först.

Läs boken först tycker jag som sagt och det är också det jag uppmanar eleverna till på högstadieklassernas bokprat. Någon av dessa (film)böcker är med på nästan de flesta av bokpraten jag har på Tolvåker just nu. Vi har också gjort i ordning en hel vägg med framsidor på böcker som ska bli eller har blivit film och jag ser ofta eleverna stå där och kolla och faktiskt välja någon av (film)böckerna som finns inne.

Den bok som är allra ”hetast” just nu är Förr eller senare exploderar jag. Många elever såg den i somras och vill sen läsa den, kanske BÅDE på svenska OCH engelska. Tolvåkerskolan har 11 ex av boken på svenska Förr eller senare exploderar jag och 6 exemplar av boken på engelska The fault in our stars. Alla dessa böcker har nästan varit utlånade i ett sedan i somras!

Den bok som är högaktuell nu är del tre i Hungerspelen, boken heter Revolt. Filmen Mockingjay -part 1 har biopremiär i Sverige, 21 nov. Jag försöker övertyga de elever som inte har läst den ännu att de ska läsa boken INNAN filmen kommer.

För de yngre eleverna har vi den i mitt tycke fantastiska filmen Pojken med guldbyxorna som hade premiär för några veckor sedan på bio. Många elever har sett filmen och vi har kö på boken som varit inspirationskälla och utgångspunkt för filmen. Boken heter också Pojken med guldbyxorna och den kom redan år 1967.

Läs boken först, se sedan filmen!

Läs boken och se filmen, eller tvärtom?

Läs boken och se filmen, eller tvärtom?

Den senaste tiden har det kommit en hel del bra ungdomsfilmer baserade på böcker. Jag tänker på bla ”Divergent”, ”Stad av skuggor”, ”Beautiful creatures”, ”Förr eller senare exploderar jag” och ”Boktjuven”. Jag läser helst boken först och får möjlighet att skapa mina egna bilder av huvudpersoner och miljöer. När jag sedan ser filmen så kan det ibland bli fel, men ofta så gillar jag filmen iallafall. Jag vet dock en del som gör tvärt om, och de menar att filmen kan ge förförståelse för texten och en extra dimension åt de redan sedda scenerna i filmen.
Vilken ordning föredrar du?

Thomas Halling på Skönadalsskolan

Thomas Halling på Skönadalsskolan

Två tisdagar i rad har femmorna på Skönadalsskolan fått besök av författaren Thomas Halling. Klasserna har haft tillgång till hans böcker under en längre tid och de har läst massor.
Första gången Thomas stegade in i deras klassrum blev det samtal om författarskap och hans olika böcker. Han
har en stor förmåga att fängsla eleverna och fånga dem alla i samtalet.
Vid det andra tillfället ledde han en skrivövning. Skräckberättelser skulle det bli. Efter noggranna förberedelser där Thomas lotsade dem vant satte de alla igång. Inte en penna vilade. Berättelserna var långt ifrån färdiga när han lämnade klassrummen men det ser vana pedagoger till att avsluta.

Thomas Hallings böcker var populära redan innan han kom på besök och det har inte minskat, tvärtom!

Fallet Bus och Balotelli

Fallet Bus och Balotelli

Fallet Bus och Balotelli
Djurräddarklubben 3

Djurräddarklubben består av flickorna Valle och Vilma. De brinner för att hjälpa djur som de tror far illa och de behöver bara gå utanför dörren så finns de där; alla ruskiga elakingar som tror att det är okej att plåga djur. Djurräddarklubben får in nya fall hela tiden.
Den här gången upptäcker tjejerna att något saknas. Inte vad som helst utan en kompis åt marsvinet Bus!
Marsvinsägaren Manfred (Vilmas granne) uppfyller kanske inte riktigt alla kriterier för ruskiga elakingar (han är oftast ganska snäll), men det är ändå tydligt att han har struntat i den viktigaste marsvinsägarregeln av alla:– att marsvin behöver en rumskamrat…….och Bus är ensam i sin bur! 
Valle och Vilma inser snabbt att det är upp till dem om Bus ska överleva. De måste helt enkelt hitta en kompis till honom, annnars kommer han att tyna bort av ensamhet.
De beger sig till djuraffären och där finns en perfekt kompis till Bus. De döper honom till Balotelli och gör upp planer för hur de ska kunna köpa honom. De behöver få ihop 1000 kr. De inser ganska snabbt att det krävs något extra för att få ihop så mycket pengar! Vad ska de hitta på? Arrangera en loppis eller sälja matbiljetter till en restaurang?  
Fallet Bus och Balotelli är en rolig och lättläst bok, och det är svårt att inte dras med i tjejernas engagemang för det lilla marsvinet Bus.
Tidigare böcker i serien Djurräddarklubben är Fallet Stjärnan och Fallet Knubbfisken.
   

Ny bok på gång! Gregs bravader – Diary of a Wimpy Kid

Ny bok på gång! Gregs bravader – Diary of a Wimpy Kid

Böckerna om Gregs bravader är otroooligt populära på skolbiblioteken! De lånas, läses och reserveras om och om igen. Nu kommer det snart en ny bok i serien (det blir den nionde i ordningen) Diary of a Wimpy Kid; The Long Haul heter den på engelska. Den släpps i november och lär väl komma på svenska någon gång till våren.

Här ser du en förteckning över alla böcker som hittills kommit på svenska. Böckerna har också en jättefin webbsida med information, pyssel och små boktrailers.

I fredags var Jeff Kinney, som författaren till alla böckerna om Wimpy Kid heter, gäst i TV-programmet Skavlan. Han berättade då att han hade velat bli en ”riktig” serietecknare för vuxna men hans böcker och serier refuserades ständigt. Han låtsades då att han var ett barn och började göra en serie för barn och ungdomar istället och då, plötsligt, när bokförlagen trodde att det var ett barn som gjort serien så blev de intresserade av hans idéer. Vilken tur! Annars hade vi inte haft alla böckerna om Greg!

Clarry, det första mysteriet.

Clarry, det första mysteriet.



 

En mycket stolt författare kom och lämnade tre exemplar av sin bok på biblioteket i fredags. Under nästan ett helt år har hon tillsammans med en av specialpedagogerna på skolan från och till arbetat med sin text.
Det är en deckare och liksom i så många andra deckare för barn och unga är det ungdomar som lyckas lösa brottet. De är både smarta och modiga.
Jag vill inte avslöja för mycket av handlingen men det sker upprepade stölder på köpcentret som ingen i vuxenvärlden lyckas reda ut. Tur att det finns så kloka och modiga ungdomar.
Bibliotekets tre exemplar är registrerade, stämplade och försedda med streckkodsettikett. Nu står de snyggt skyltade och väntar på sina läsare.