Bläddra efter
Månad: november 2016

Astra och rymdkakorna

Astra och rymdkakorna

Astra och hennes familj ska flytta till planeten Nova Mundi. Resan tar 199 år och under tiden ska de vara nedsövda och nedfrysta för att inte åldras under resan. Robotar sköter rymdskeppet, lagar det som behöver lagas och söver om de som mot förmodan råkar vakna under resans gång. Innan avfärd känner sig Astra lite hungrig, och bara tanken på att gå och lägga sig och inte få frukost på 199 år gör henne ännu hungrigare. Den lilla roboten Pilbeam visar henne matroboten Nom-O-Tron, som kan producera vilken mat som helst en önskar och Astra önskar sig ett chokladkex. Det är gott och i ett plötsligt infall ber hon Nom-O-Tronen göra den perfekta kakan. Det skulle hon inte ha gjort! Nom-O-Tron börjar blinka och stängs plötsligt av. Astra blir lite rädd att den inte ska kunna göra någon frukost till alla de hundratals resenärerna som kommer vakna utsvultna om 199 år, men det är dags att sova och Astra går tillbaka till sin kapsel och Sängbot, sömnövervakningsroboten, kopplar in henne till alla övervakningssystem. Astra somnar.

Efter bara drygt 99 år vaknar Astra och är vansinnigt hungrig. Hon minns vägen till restaurangen där Nom-O-Tron står och beger sig dit för att få lite att äta, men möts av en förfärlig syn. Nom-O-Tron spottar ur sig kakor, den ena läskigare än den andra. Muffins med sylvassa tänder attackerar och äter varandra och när de får syn på Astra ger de sig allihop på henne. Kakorna blir smartare för varje generation, och nya generationer växer upp snabbt i kakvärlden. Dessutom tar Nom-O-Tron upp alldeles för mycket av rymdskeppets datorkraft och skeppet är på väg helt ur kurs. Risken finns att de aldrig kommer fram till Nova Mundi om inte Astra får stopp på Nom-O-Tronen  och fångar in alla de farliga kakorna. Problemet är bara att skeppet dessutom har blivit kapat av rymdpirater som plundrar – eller bärgar som de själva säger – skeppet på skedar och annat värdefullt.
Detta är, som ni hör, en helt galen historia. Jag kan tänka mig att den funkar mycket bra till högläsning för alla, men kanske framförallt årskurs 1-4. Köp den, gen den i julklapp till någon du gillar och läs den tillsammans redan på juldagen!
Julskyltning på biblioteket

Julskyltning på biblioteket

Det mysigaste med första advent tycker jag är att få pynta, och även på Rinnebäcksskolans bibliotek så smyger sig julstämningen in bland hyllorna. Jag tycker det är så kul när det äntligen är dags att få ställa fram julböckerna och återse favoriterna från förra julen och julen dessförinnan, och den innan dess… Tomtarna lyser ännu med sin frånvaro, men de kommer tassande runt Lucia.

Advent

Advent

I år hänger jag verkligen inte med! Det var inte länge sedan jag solade och badade och nu har plötsligt hela hösten gått och det är första advent på söndag. Dags att adventspynta, både hemma och på jobbet.

I går tog jag fram våra egenhändigt vikta adventsstjärnor och hängde upp i mediateket. Jag letade också upp lite böcker med jultema som jag ställde fram.

Sofie Berthet, författaren bakom nya fantasyungdomsboken Dimensioner har skrivit julnoveller i ett par år. Du kan läsa dessa noveller här, speciellt tycker jag om den första novellen – Julens själ.

I nästa vecka, på torsdag, kör vi igång med vår traditionella adventskalender här på Biblioteksbubbel.

Ha en härlig adventshelg!

Häxjakt

Häxjakt

Under några år på 1670-talet drog en häxhysteri över det fattiga Söder i Stockholm, och 8 kvinnor hann avrättas för häxeri innan ryktesspridarna själva ställdes till svars för sina lögner.

Den stora häxjakten av Sofi Hjort är något mitt emellan en historiebok och en roman. Jag är ganska säker på att den förhåller sig väldigt trogen sanningen, men tyvärr på bekostnad av spänningen. Jag hade gärna sett mer gestaltning och mindre beskrivningar av händelserna när Anna Månsdotter och alla de andra kvinnorna pekades ut som häxor av sina grannar och deras barn. Men om jag läser den som en historiebok, och alltså ändrar mina förväntningar på den, tycker jag den funkar bättre. Jag, som är lite av en historienörd, tycker ju det är väldigt spännande att tänka mig in i verkligheten för de stackars satar som klafsade runt i gyttjan och mörkret på de backiga gatorna på Söder för flera hundra år sedan. Och det är intressant att barnen som anklagade kvinnorna för häxeri faktiskt togs på så stort allvar, medan de vuxna kvinnorna antogs ljuga.
Egentligen är vi inte så olika de där häxrädda 1600-talsmänniskorna. Vi får bara översätta skvallret i handelsboden med “gilla och dela”-kulturen på sociala medier. Fjädrar blir hönor, källkritiken får inte den tid som den behöver, sensationslystnaden tar över. Vi är lite arga på någon, vi tycker oss ha blivit orättvist eller elakt behandlade och så hänger vi ut någon för något som hen kanske är helt oskyldig till. Drevet startar. Vår tids häxprocesser är igång. Det är också intressant att titta på häxjakten ur ett kvinnohistoriskt perspektiv. Vad var en kvinnas ord värt, vilket beteende kunde orsaka en häxanklagelse, vilka ramar hade kvinnorna att förhålla sig till? Och hur ser det egentligen ut idag?
Den här boken kanske inte är den jag kommer rekommendera elever när de söker efter en spännande bok, men däremot ska jag tipsa lärarna när de ska arbeta med Stormaktstiden i historia. Det går, som sagt, att dra många paralleller till vår tid.

Bokcirklar

Bokcirklar

Sedan många år tillbaka träffar jag sjätteklassarna i bokcirklar. Det startar naturligtvis med ett bokprat där de har möjlighet att välja mellan några noggrant utvalda titlar. Jag väljer såklart böcker som finns inlästa på Legimus, men idag är ju det sällan ett problem.
Nu är vi igång!
Jag träffar varje grupp vid tre tillfällen och till varje träff har de således läst en tredjedel av sin bok. De lämnar även in lite korta betraktelser kring huvudpersonen, händelser de gillar och inte gillar till exempel. Det är kul att se hur de tänker kring personer och handling. Varje gång är det något som överraskar.
Men det allra roligaste är samtalen vi har när vi träffas. Det riktigt bubblar ur många av dem, ivriga att få dela med sig av sina intryck. Andra behöver lite hjälp med att komma igång. Jag blir lika imponerad varje gång av hur engagerade de blir och hur kul de tycker att det är att diskutera tillsammans kring en bok.
Det finns givetvis alltid ett par som har problem med att komma igång eller att få läst det de ska, men oftast räcker det med att vi träffas lite på tu man hand och benar upp handlingen, tittar på hur berättelsen är upplagd etc.
Vilket härligt jobb jag har!

Ta makten!

Ta makten!

Över vad då?

Din självkänsla!
Den här boken visar på att det går att träna på att gilla sig själv, både det som en tycker är bra saker, och de som en tycker sämre om. 
I boken finns det listor och mallar som en kan fylla i , eller kopiera och fylla i om en vill använda boken igen, tips på hur en kan tänka på det som en gillar istället för det som en inte gillar i olika situationer. Du får tips på olika strategier för att hantera jobbiga grejer och tipsrutor som du kan fotografera och skicka  till jobbiga vuxna som ger välmenande råd.
Boken har också ett kapitel som handlar om ångest och ett som handlar om rädslor och flyktbeteende, och tips och råd på hur du kan hantera det.
Insprängda i de olika kapitlen så finns det intervjuer med olika kända personer som berättar om hur de har hanterat problem och bekymmer, och vad de skulle vilja säga till sina tonårsjag.

Ta makten för att det funkar är skriven av 
Leone Milton och Marie Tomicic. Illustrationerna har Emili Svensson gjort

Something in Between

Something in Between

Det handlar mycket om USA just nu. En ny president är vald, vad kommer nu detta att innebära för USA, för Världen, Europa och för lilla Sverige? Många är rösterna som diskuterar fördelar, nackdelar och vad som eventuellt kommer att hända nu. Läget är mer osäkert än någonsin, ingen vet ju egentligen vad som kommer att hända eller hur det kommer att bli.

http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=1848455151Under denna veckan när USA har diskuterats runt om i all media jag sett/hört på/läst så har jag också lyssnat på boken Something in Between skriven av Melissa de la Cruz. Jag har lyssnat på boken via Storytel men vi har köpt in boken i pappersform till Tolvåkerskolan. Boken är ännu inte översatt till svenska men enkel att läsa på engelska.
Boken utspelar sig i Kalifornien och huvudpersonen är 17-åriga Jasmine som bor i Los Angeles tillsammans med sina föräldrar och sina två småbröder. Jasmines familj har invandrat till USA från Filippinerna för många år sedan. Jasmine har gått hela sin skolgång i USA och känner sig verkligen som en riktig amerikansk tjej. Nu går hon sista året på High School, hon satsar enormt mycket på skolan och vill fortsätta att studera på något college i USA. När boken börjar får Jasmine reda på att hon har fått ett mycket prestigefullt stipendium som handlar om hennes fortsatta studier.
Jasmine är överlycklig över sitt stipendium men när hon berättar om det för sina föräldrar får hon sitt livs chock. Familjen visum har gått ut sedan ett par år tillbaka och inte blivit förnyat. Just nu lever hela familjen illegalt i USA och riskerar att bli utkastade vilken dag som helst.

Something in Between handlar om hur Jasmine och hennes familj hanterar sin förfärliga situation, om Jasmines kamp om att få studera på ett college i USA. Jasmine vet inte var hon hör hemma, USA vill inte ha henne och hennes familj och på Filippinerna känner hon sig inte hemma längre. Detta är ett brännande aktuellt ämne om vi lyssnar på nyheterna från USA just nu, där Trump hotar med att deportera många människor som inte har uppehållstillstånd eller rätt visum. Genom boken förstår vi lite mer hur det amerikanska systemet fungerar, hur obehagligt viktigt det kan vara att känna rätt människor för att kunna dra fördel av det i kampen mot myndigheterna.

Something in Between handlar också om en fantastiskt stark kärlekshistoria mellan Jasmine och Royce, som kommer från så olika familjer och kulturer. Kärleken övervinner allt sägs det men gäller det verkligen den hopplösa kärleken mellan dessa två ungdomar?

Bokcafé på Korsbackaskolans bibliotek

Bokcafé på Korsbackaskolans bibliotek

Hej på er alla!

Nu är jag tillbaka på bloggen igen efter ett långt, långt uppehåll. För er som inte vet det så har jag har varit mammaledig, men nu är jag alltså tillbaka. Mitt första inlägg får handla om Korsbackaskolans bokcafé som gick av stapeln igår. Vi var en liten skara som samlades i biblioteket kl halv fyra för att prata om månadens tema- Kärlek.
Vi betade av många titlar, såväl nya som lite äldre. Vi pratade bland annat om Girl online av Zoe Zugg. Den handlar om en tjej, Penny, som bloggar under pseudonymen Girl online. Hon bloggar om vänskap, kärlek, killar, sin galna familj och om sin panikångest som hon drabbades av efter att ha varit med om en bilolycka. Penny åker till New York med sina föräldrar på semester och där träffar hon Noah och blir blixtförälskad. Hur ska det gå när semestern är över?

Det var väldigt stämningsfullt och mysigt, att sitta nedsjunka i var sin fåtölj, med fika och prata om böcker medan novembermörket sakta la sig över skolan.
Är du sugen att vara med på Bokcafé så är nästa tillfälle den 14e december. Då är temat Fantasy.

Välkommen!

Bildresultat för böcker

Farväl till dem på land

Farväl till dem på land

Det finns Coffee to go och det finns Stories to go! Det senare erbjuder förlaget Novellix. De har nu under ett par års tid gett ut ett hundratal noveller mycket fint förpackade med ett vackert omslag och i ett behändigt fickformat. Många av novellerna är nyskrivna medan några är gamla. T ex finns det fem noveller skrivna av Astrid Lindgren, bl a den njutbara novellen I Skymningslandet.

Alldeles nyskrivet är fyra noveller på temat flykt. Jag har läst Farväl till dem på land av Marjaneh Bakhtiari. Bakhtiari är välkänd som författare till romanerna Kalla det vad fan du vill och Kan du säga Scibbolet? Nu har Bakhtiari skrivit en novell om flykt till Novellix, Bakhtiari är själv född i Iran och har flytt till Sverige vilket ger en trovärdighet när hon här skriver en gripande berättelse som handlar om att tvingas fly från sitt land till något helt okänt.

Novellen berör på djupet, den handlar om dottern till en mamma som nyligen dött. Dotterns pappa och farmor planerar flytten. Farmor är tryggheten för dottern nu när mamma är borta men farmor ska inte med till det okända landet. Farmor berättar bara fantastiska historier om den lyxiga båten de ska åka i och om det rika landet de ska till. Dottern vårdar ömt ett enda fysiskt minne från mamman, en liten frans från den sjal mamman brukade bära. Plötsligt är det dags att ge sig iväg, pappa har lyckats få ihop så mycket pengar att de kan köpa en båtbiljett för två. Men de kommer försent till båten, de tvingas ta en liten, liten gummibåt för att komma ifatt den stora lyxiga båten de ska med…

Farväl till dem på land av Marjaneh Bakthiari

Mysa i mörkret

Mysa i mörkret

Den här och nästa vecka har vi Kura Gryning på Skönadalsskolan. Tidigt tassar elever in, tänder ljus och förbereder hur de ska hälsa välkommen. För en stund innan skoldagen drar igång smyger många elever in för att få lyssna till en berättelse. I den fina guldstolen mellan kandelabrarna sätter sig den elev till rätta som noga har förberett sig och nu modigt läser högt för sina kamrater. Det är mycket uppskattat och sedan förra året har vi fått dela upp lyssnarna på olika dagar för att alla ska få plats.

I nästa vecka drar också läsutmaningen igång. Det gäller att eleverna tillsammans läser mer än 2 125 timmar under veckan. Varför just den siffran, jo så många timmar läste de förra året. Det gäller att hela tiden överträffa sig själv. Det här är den enda tävling som jag vet att vi uppmanar eleverna att fuska och tjuvstarta redan i helgen med att läsa och lyssna. Lyckas de skrapa ihop timmarna bjuds det på glass på fredag eftermiddag.