Bokmässan
Så blev det då ÄNTLIGEN dags för bokmässan i Göteborg igen efter två års uppehåll. Det var härligt att återigen få gå runt bland bokmontrarna och seminarierummen och bli inspirerad på svenska mässan.
Årets teman var Klimatkrisen, Crimetime, Sydafrika och Röster från Ukraina. De flesta seminarier jag gick på handlade om läsning, skolbibliotek och MIK (medie- och informationskunnighet).
Det första seminariet jag lyssnade på var ”Att skapa en läsande skola med fokus på högstadiet”. På en högstadieakola i Göteborg har man gjort en storsatsning på läsning. Eleverna läser 2×30 min i veckan och lärarna samarbetar med skolbibliotekarien om både böcker och läslektioner. Innan lässatsningen drog igång så upprustade skolan sitt skolbibliotek så att lokalen blev fräschare och bokbeståndet nyare. Man gjorde också en kartläggning över läsvanor på alla elever, och en testning (DLS-test) av eleverna i år 7 före läsprojektets start.
Efter ett läsår gjorde man en ny kartläggning och testade återigen eleverna i år 7. 80% av eleverna hade höjt sina resultat på testet! Kartläggningen visade också att eleverna läste mer (även hemma) och de hade blivit mer positiva till läsningen!
Läsprojektet har gett ringar på vattnet och initierat olika läsaktiviteter på skolan. T ex att elever från år 9 läser för elever på lågstadiet, att några elever hjälper till i skolbiblioteket och att skolan kommit igång med författarbesök. Vi vet att läsning ger resultat men detta läsprojektet med tydlig kartläggning och testning visade verkligen på positiva resultat efter kort tid.
Jag lyssnade på två seminarium om källkritik och MIK. Det var I en värld av desinformation och Vad krävs för att stå emot desinformation.
Den senaste PISA-undersökningen visar tydligt att ungdomar har svårigheter att navigera på nätet. När det blir allt svårare att skilja en åsikt från fakta eller att upptäcka vad som är en annons på en nyhetssida är det oerhört viktigt att vi vuxna i skolan undervisar i källkritik och ständigt ställer oss frågan Var kommer informationen ifrån och varför är den skriven (syfte). Konspirationsteorier florerar och i krig och kris är det ännu viktigare att tänka och undervisa om källkritik. Just nu är det krig i vårt närområde och olika kriser avlöser varandra (corona, energi). I den klassiska undervisningen i källkritik så utgår vi från de fem frågorna Vem?, Varför?, När? Hur? Kontakt? och via dessa frågor så kommer vi långt i vår undervisning. Men skolan brister nog ofta i att även vara på instagram och TikTok med källkritikundervisningen. En undersökning (enl Mattias Beijmo, journalist på seminariet Vad krävs för att stå emot desinformation?) visar att 44% av förstagångsväljarna i årets val hade hämtat sin information om valet via TikTok. Enligt samma undersökning så befinner sig svenska tonåringar på TikTok ca 3h/dag! Vi som undervisar i källkritik i skolan måste bli bättre på att även gå in på TikTok och plocka exempel därifrån! (Jag känner mig träffad, skaffade ett tiktok-konto efter detta seminariet…).
Det är också alltid en bra idé att ha koll på Källkritikbyrån där bl a Jack Werner arbetar. Där kan man läsa om aktuella och dagsfärska källkritiksexempel!
En sista sak från bokmässan är att jag fick titta på Legimus nya sida. Legimus är ett hjälpmedel för elever med dyslexi eller annat läshinder. Så snygg och användarvänlig sida! Mycket bättre och enklare än den gamla. Du som läser böcker via legimus kan börja testa sidan redan nu. Här är den!