Håll dig borta från… Hasselskogen

Håll dig borta från… Hasselskogen

Det här är en saga, en riktig saga! En magisk, otäck, mardrömslik saga, men ändå helt omöjlig att sluta läsa.

Den handlar om Alice och hennes mamma som är förföljda av otur. De för ett kringflackande liv, ständigt förföljda av “oturen”. Den dyker upp när en minst anar det, och då flyr de, till nästa ställe där de får en fristad en månad, ett halvår ibland lite längre.

Alice mormor var en välkänd författare omgiven av mystik. Hon skrev en bok “Sagor från Hinsides” sedan drog hon sig tillbaka till sitt gods Hasselskogen och har levt i ensamhet där. Alice har alltid varit nyfiken på sin mormor, som hon aldrig träffat, och boken. Hennes mamma vägrar åka till Hasselskogen och boken är snudd på omöjlig att få tag på så Alice är hänvisad till den lilla information som finns på internet.

När de får besked om att mormodern dött, tror de att oturen kanske försvinner och de slår sig till ro i New York. mamman gifter om sig och Alice får en styvsyster och ordnad skolgång, för första gången i livet. Hon möter också Finch, som har en utgåva av mormoderns bok…

Men säg den lycka som vara för evigt! En dag är Alice familj försvunnen, och när hon äntligen återser styvsystern får hon meddelandet från sin mamma: Håll dig borta från Hasselskogen.

Det är, såklart, precis dit hon och Finch nu måste bege sig för att få reda på var Alice mamma finns och mardrömmen fortsätter…

Boken har några år på nacken, och jag är lite förvånad över att det tagit så lång tid för mig att läsa den. Den har allt som tilltalar mig, magi, sagor, ett vackert omslag. Det är en komplex bok, historien utspelar sig på flera plan samtidigt och texten är inte svårläst, men det tar tid och kräver en van eller hängiven läsare. Författaren lägger också in referenser till sagor, moderna låtar och nutida litteratur som tex Harry Potter vilket jag tycker är riktigt roligt att upptäcka.

Hasselskogen
Melissa Albert
Modernista, 2018
312 sidor
uHce, 12-15 år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *