En helt vanlig familj

En helt vanlig familj

Skolans nior har just nu ett stort läsprojekt kopplat till boken En helt vanlig familj skriven av Mattias Edvardsson. Boken handlar om 19-åriga Stella som bor med sin mamma och pappa i Lund. Stella har precis tagit studenten, jobbar extra på HM och är tillsammans med Chris. En natt hittas Chris mördad, knivskuren till döds, i en park i Lund. Några timmar senare knackar polisen på hemma hos Stellas familj, Stella ska komma med in på förhör med anledning av mordet. Hela familjen förlamas och chockas, inte kan väl Stella ha mördat Chris? En helt overklig tid tar vid.

Ni som har läst boken vet ni att den är indelad i tre delar; Faderns (Adams), Dotterns (Stellas) och Moderns (Ulrikas) del.

Niorna har delats in i grupper där de fått läsa varsin del av berättelsen. Dessa delar har diskuterats i boksamtal under fyra veckors tid. Eleverna har, i grupper, diskuterat miljön, karaktärerna, språket, händelser och bra citat. Som ett avslutande boksamtal sätts eleverna i tvärgrupper där de läst olika delar (både moderns, faderns och Stellas del). Vid det avslutande samtalet får de frågor att diskutera som handlar om det övergrepp som Stella var med om som konfirmand och om lag och rätt, etik och moral angående föräldrarnas hantering av Stellas inblandning i Chris död.

Jag har suttit med och lyssnat på de flesta samtal. Det blir så bra! Eleverna är väl förberedda och får till så intressanta samtal enligt en samtalsmodell där samtliga elever är aktiva och lyssnar och bemöter varandras inlägg.

Nästa vecka har vi fler avslutande samtal och det ska bli så spännande att få höra dessa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *