Switch

Switch

Titel: Switch
Författare: Petter Lidbeck
Förlag: Lilla Piratförlaget
96 s, för 9-12 år

I våras kom Petter Lidbecks Sex miljarder som vänder sig till tonåringar och som jag skrev om här. Sex miljarder har i princip varit utlånad i ett sedan den kom och den är mycket bra och spännande. Jag har köpt fler exemplar av boken för att försöka matcha efterfrågan.

Nu kommer alltså boken Switch av samme Lidbeck, denna bok vänder sig till mellanstadieeleverna. Handlingen i böckernas inledning påminner om varandra och är mycket spännande. Så smart att lyckas med en intresseväckande inledning för att hålla läsarna kvar i handlingen.

I Sex miljarder var Jurij på väg hem från skolan när en kvinna bad om att få låna hans telefon för att ringa sin man. Kvinnan hade glömt sin egen telefon och det hela verkade väldigt oskyldigt. När Jurij lånat ut sin telefon gick allt snabbt. Mobilen slängdes undan, en bil körde fram och Jurij tvingades in i den. Han hade blivit kidnappad. Detta är alltså inledningen i boken Sex miljarder.

I Switch är det en liknande inledning. Matti är på väg hem. En äldre kvinna sitter på en bänk i parken, hon håller på med sin mobil. När Matti kommer förbi tittar kvinnan upp och ber om hjälp. Hon berättar att hon har en ny telefon och behöver hjälp med att komma igång och föra över information och annat. Matti sätter sig bredvid kvinnan och hon visar honom en app på mobilen som ska användas. Matti har aldrig sett denna app, som heter switch. När Matti trycker på switch syns en blå droppe på skärmen. Matti tittar upp på kvinnan och ser att hennes blå halsband börjar skimra i samma färger som droppen på skärmen.

Efter detta blir inget som vanligt igen!

Även Switch är precis som Sex miljarder en mycket spännande bok, skriven med driv och stort engagemang. Böckerna kommer att få många läsare. Historierna är inte bara spännande utan de behandlar också intressanta ämnen som man kommer att kunna diskutera med eleverna. Varför inte ha bokcirklar i klasserna med gruppdiskussioner om de intressanta ämnen som Lidbeck lyfter i sina böcker?

Tack Petter Lidbeck för dessa två toppenbra böcker!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *