En odödlig vänskap

En odödlig vänskap

Ett aktuellt ämne just nu är AI, kanske mest de möjligheter som Chat GTP och dess bildskapande dito ger oss. Cecilia Lidbecks bok “En odödlig vänskap” hanterar en annan aspekt på AI, nämligen AI avbilder av människan som skapats för ett särskilt syfte. Jag tänker osökt på TV-serien “Äkta människor” från 2012.

Baksidestexten lockar direkt!
“I sextio år har vi känt varandra, Cordelia och jag. Vi var båda tolv när vi träffades. Nu är hon sjuttiotvå men jag är fortfarande bara tolv.”
Jojo, som andrioden och bokens berättarjag heter, lever tillsammans med andra andrioder på en förmedling av sällskapsandroider. De hyrs ut för att fylla upp gästlistan på kalas, vara sällskap till ensamma barn, eller för att agera provdocka åt till exempel skräddare. Jojo har höga betyg och är mycket bra som sällskap och hyrs därför ofta ut till besvärliga kunder. Det är så hon träffar Cordelia. Efter det första mötet tänker Jojo att det slutat i katastrof, så döm om hennes förvåning när Cordelias föräldrar återkommer. Snart så ses flickorna minst en gång i veckan, och en vänskap växer fram mellan dem. Är den äkta, eller artificiell? Kan andrioder känna verkliga känslor, och vem bedömer vad som är verkligt?

En hyperaktuell bok, då en artikel i Svenska dagbladet Näringsliv från november 2023 visar att tekniken redan planerats i Kina, där mänskliga robotar, humanoider, tänks utrustas med AI. Om de sedan kan utveckla känslor återstår att se. Bokens innehåll ger stora möjligheter till intressanta diskussioner utifrån värdegrund, jämlikhet och även rasism.

En odödlig vänskap
Cecilia Lidbeck
Lilla Piratförlaget, 2024
205 sidor
Hcg, 9-12 år
ISBN: 978-91-7813-557-8

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *