Adventskalender Lucka 14

Adventskalender Lucka 14

Den mörka materian är en trilogi av Philip Pullman. Böckerna heter Guldkompassen, Den skarpa eggen och Bärnstenskikaren. Böckerna utspelar  utspelar sig i ett parallellt universum.
                   
Huvudpersonen heter Lyra. Allting börjar när hennes farbror, Lord Asriel, återvänder till England med berättelser om plats nära Nordpolen, där man genom norrskenet kan ana en annan värld. Kan det vara så att barriären till andra världar är förtunnad där? Och har alethiometern, guldkompassen, något med det att göra? Alethiometern är en magisk sanningsmaskin, och den som har förmågan att använda den ges stor(eller tar sig) makt.
Den unga Lyra blir indragen i ett farligt äventyr som tar henne ut på en lång resa. Hon möter vetenskapsmän som kidnappar barn, intelligenta isbjörnar, onda och goda häxor och den vackra men lite skrämmande Mrs. Coulter.
I Lyras värld, som på många sätt liknar vår, så är alla sammanlänkade med en daimon. Det är en del av människans själ som är synlig och som har formen av djur. Daimonens form hör ihop med människans personlighet. Så länge men är barn så kan daimonen ändra form, men när en träder in i puberteten så blir den fastställd.

Guldkompassen utkom första gången 1995, och på svenska 1997. Den har även filmatiserats. Tyvärr så var det bara första delen som film, så en fick fantisera själv hur del två och tre skulle varit att titta på.
HBO har nyligen lanserat en ny serie som heter His Dark Materials och som är baserad på böckerna. Klicka på titeln här ovan så får du se trailern!

Jag tyckte om böckerna, och såg även filmen för något år sedan.
Jag tyckte om att alla var sammanlänkade med en daimon. Det verkar så tryggt!
Kanske ser jag serien på jullovet?

Ninni har skrivit ett inlägg om Guldkompassen tidigare här på bloggen. Här kan du läsa det: Ninnis inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *