Barnradions bokpris

Barnradions bokpris

Barnradions bokpris är namnet på det som förr om åren kallades Barnens Romanpris. Liksom förra året kommer Manuel Cubas att leda boksamtalen med barn i mellanstadieåldern. Boksamtalen kommer att börja sändas i början av oktober. Det är en serie om sex program där varje nominerad bok diskuteras i de fem första. Det sista programmet ägnas åt den bok som barnen röstat fram som vinnare.
De fem nominerade böckerna är Landet bortom floden av Douglas Foley. Den kom till mitt bibliotek i förra veckan och ligger nu hemma i min ganska stora sommarläsningshög.En fantasyberättelse där tolvåriga Alva är huvudpersonen. Lillebrors nalle faller ner i brunnen och syskonen följer efter och det blir ingången till en annan värld där äventyret börjar rullas upp.


Det är jag som är Mickan av Malin Nilsson och Vanessa Lopéz har jag skrivit om tidigare här på bubbel.

Cecilia Hages Brott och straff är den tredje nominerade boken. Rosa har tråkigt på sommarlovet, ingen tycks ha tid med henne och bästa kompisen är bortrest.Rosa bestämmer sig för att rymma till ödetorpet i skogen där hon och kompisen varit en del tidigare. Med sig lånar hon en hund, men frågar inte om lov först. Rosa är aningslös och förstår inte riktigt konsekvenserna av sitt handlande. Det blir en ganska spännande berättelse som får ett efterspel där Rosas eventuella brott reds ut. Kanske är det fler som kan vara skyldiga? Längst bak i boken reder författaren ut hur vårt rättsväsen fungerar.

Bennys hemliga rapporter av Per Lange, Johan Bergström och Henrik Ahnborg ligger även den i högen därhemma. Benny och hans kompisar har planerat tillbringa sommarlovet i en källare och spela datorspel. Det blir något helt annat som kommer uppta ungdomarnas tid. En modern äventyrsberättelse med stor tilltro till det växande släktet. Det låter som lovande läsning i mina öron.

Sist ut är Sju förtrollade kvällar av Mårten Sandén. En bok som jag tyckte mycket om. På väg hem från boxningsträningen träffar han på en gammal man utanför den nedlagda biografen Elysium. Trots detta ger mannen  Buster sju biobiljetter.  Det ger Buster tillträde till en magiskt värld som hjälper honom att förstå händelser från det förflutna. Men även att förstå sig själv lite bättre. Dessutom verkar det ge honom mod, för plötsligt har han i flickan från biblioteket fått sin första vän.

Liksom förr om åren kommer alla fem böckerna finnas i högläsningslådan som vi har i personalrummet på Skönadalsskolan. Vilken tillgång att kunna lyssna till bokdiskussionen när en läst någon av böckerna högt i klassen och nog själva först diskuterat den.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *