Emmas Julbokstips!

Emmas Julbokstips!

Under förra veckan fick jag snabbt ställa upp böckerna då jag såg både julstjärna, barn som lekte och SNÖ i samma bild! Här i Skåne vet vi ju aldrig när den försvinner, om den ens dyker upp, så den fula sladden från stjärnan fick vara kvar eftersom jag inte hann fixa bort den. Barnen på bilden kunde ju också springa iväg eller vända ansiktet mot kameran ett tu tre.

3 x Astrid Lindgren och en antologi blir det nu!

Pippi räddar Julen av Lindgren är en bok med illustrationer skapade av Qvisten animation AS. Den handlar om en jul där alla är glada och förväntansfulla, nej, förresten inte Larssons barn för de sitter och gråter på andra våningen. Deras pappa är ute på sjön och mamma har just hamnat på sjukhuset. Men så hör de ett fasligt klampande ute i trappan men det är väl inte konstigt att det låter när det kommer en hel häst, en apa och en flicka med en hel gran på huvudet? Mamma Larsson hade nämligen inte hunnit fixa ett endaste dugg innan hon blev sjuk. Pippi fixar såklart en alldeles pippitokig och drömmig julafton! Och vem har bestämt att vi ska dans runt granen och inte med?!

Nu firar vi jul är en samlingsantologi med sagor och sånger av olika författare och illustratörer. Den innehåller även pyssel och recept för alla julfirare i land och rike runt. Tre kapitel är skrivna av Astrid Lindgren bland andra Räven och Tomten. Ellen Karlsson har skrivit Limpistoler och glittermakaroner som handlar om en julafton som kanske inte blir som den skulle. För hemma hos familjen kan alla andra dagar på året vara lite “att man kanske slår sig så man skrapar knät eller får äcklig lunch eller så” men självaste julafton då, då måste allt vara fint, perfekt och likadant varje år. Men just när julklappen ska limmas färdigt går strömmen! Allt blir knasigt och lunchen blir kall och inte god! Men kan man kanske grilla lussebullarna och köttbullarna i brasan? Hmm… En dikt av Lena Sjöberg, Följ med mig ner till köket, ger bilden av barnen som somnar till de vuxnas stök. Testa att göra garnhjärtan eller Tomtefudge. En bok med allt juligt man kan önska sig.

Jul i Bullerbyn är en klassiker av Lindgren om de tre gårdarna på landet i ett Sverige från förr i tiden som barnen skulle säga. I gårdarna bor ju sju barn och det är deras jul vi får följa. Den är skojig och den har vackra bilder av mästarinnan Ilon Wikland. I Bullerbyn måste alla hjälpa till, även barnen. Det blir pepparkaksbak, dra in veden, hugga granar och bära hem dem, sjunga julsånger, göra fint hos farfar… Självaste julafton är nog den längsta dagen på hela året. Att vänta på julklapparna gör så man blir gråhårig säger Lasse. Men efter massor av mat och väntan kommer jultomten med sin lykta! Dagen efter blir det julkalas med gräddtårta och lekar – det tar jag nog med mig som tradition! Speciellt gräddtårtan…

Sista Astrid Lindgren tipset är Svts nysatsning på julafton. Nej man ska inte ta bort Kalle, bara tillföra lite Astrid. På SVT1 Kl 9.00 och kl 14.00 visar man Jul med Astrid Lindgren. Programmet kommer också att syn- och teckenspråktolkas. Läs mer här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *