Julkalender Lucka 19 – Julen är räddad

Julkalender Lucka 19 – Julen är räddad

För ganska exakt ett år sedan, närmare bestämt den 15:e december, skrev jag om boken Jakten på julen av Matt Haig här på bloggen. Boken handlar om hur den fattige skogshuggarsonen Nikolas blir alvernas ledare och sedan också Jultomten. Jag gillade verkligen den här boken.

Nu har fortsättningen kommit! Jultomten lever i frid i sitt alvrike och efter förra årets absoluta succé med att dela ut julklappar till alla barn i världen pågår förberedelserna för fullt i leksaksfabriken och hela alvriket för att upprepa proceduren. Det enda som behövs för att stanna tiden och få släde och renar att flyga är magi och ett barns osvikliga tro. Och detta barn finns. Hon heter Amelia, bor med sin mamma och arbetar med att feja skorstenar i 1840-talets London. Men mamman är sjuk och allt Amelia önskar sig är att mamma ska bli frisk igen. Jultomten får hennes önskan och vill verkligen uppfylla den, men så kommer en massa saker i vägen. På julafton, just när Jultomtens ska ge sig av blir alvrike attackerat från underjorden. Trollen förstör allt i sin väg, släden kraschar, leksaksfabriken och alla hus utom det där tidningsredaktionen ligger rasar samman och oändlighetssäcken med alla julklappar förstörs. Hur gärna Jultomten än vill så kan det inte bli någon jul det här året.

Och i London kan inte Amelias önskan gå i uppfyllelse. Hennes mamma dör och Amelia själv tvingas in på ett arbetshus där hon får slita och jobba dagarna i ända. Hennes tro på Jultomten är definitivt borta.
Ett år passerar. Jultomten och alla alverna bygger upp alvrike igen, julklappsfabriken går på högvarv och alverna har byggt en ännu bättre släde åt Jultomten. Problemet är bara att magin inte räcker till. Det finns inte tillräckligt mycket hopp och tro för att få släden att lyfta och tiden att stanna så att det blir möjligt för Jultomten att hinna till alla barn under en och samma natt. Det blir en hård kamp mot klockan och gravitationen för att Jultomtens ska kunna ta sig till Amelia, väcka hennes hopp igen och få fatt i tillräckligt mycket magi för att kunna ta sig runt till alla jordens barn.

Jag gillar även denna bok. Kanske finns det en och annan logisk lucka, och kanske blir det lite långt ibland. Men å andra sidan, vem behöver logik när det finns magi och varför alltid ha så bråttom? Det här är en riktigt härlig julberättelse. Det handlar om alver som tycker att “omöjligt” är ett av de allra värsta svordomarna och om människor som lär sig att våga tro och hoppas även när allt ser ganska mörkt ut.
Läs den här boken tillsammans i jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *