Lättläst är inte lätt

Lättläst är inte lätt

Många av bokförlagen ger idag ut lättlästa böcker. En hel del av dessa böcker är inte särskilt lättlästa. Det blir ju inte en lättläst text bara för att man drar ner på antalet ord och gör boksidor med kortare textmassor. Mer än en författare har vittnat om att det är bland det svåraste som finns, att skriva lättläst.
Nästa utmaning är att skapa ett innehåll med en handling som fängslar och berör. Många böcker känns mest händelselösa och platta. Det finns författare som klarar det med bravur ex. Cecilia Lidbeck, Mårten Melin och Torsten Bengtsson.
En annan duktig författare och dessutom illustratör är Erika Eklund Wilson. Hon ger ut flera olika lättlästa hästböcker på olika förlag. Böckerna om nybörjarryttaren Märta, Stall lilla stjärna och böckerna om hästen Hallon.
Jag tycker hon lyckats skapa en lättläst text som fungerar med stort stöd i de smått humoristiska bilderna. Dessutom finns det ett djup i berättelserna

med mycket känslor. Spänningen inför att börja rida och samtidigt rädslan inför dessa stora frustande djur. I de senaste böckerna om Hallon ryms stor dramatik i relationen till bästa kompisen. Om hon nu är en bästa kompis fortfarande. Tur att Tyra, Hallons ägare är så sjyst.
Jag ser fram emot fler böcker av Erika Eklund Wilson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *