Lekfull grammatik

Lekfull grammatik

Sara Lövestam har skrivit flera böcker om ordklasser för vuxna, till exempel ”Grejen med verb”. Nu har hon skrivit en äventyrsbok för barn som handlar om ordklasser, ”Allomorferna”.

Bojan är sjuk, ingen vet riktigt vad som fattas honom. Läkarna gissar på än det ena, än det andra. Mamma läser på universitetet och ekonomin är kass. En kväll när hon pluggar inför en tenta läser hon för Bojan: ”Ar, er och or är då allomorfer likväl som n i plural av neutrum med finalvokal”. Mamma och Bojan fattar ingenting!
Utanför Bojans fönster står det två tallar. Dagen efter de försökt förstå vad allomorfer är ser och hör han plötsligt något från tallen. En liten figur står på grenen och diskuterar högljutt med en annan likadan figur. Plötsligt kommer en kråka och tar tag i den lite större figuren och flyger iväg! Av namnen, Ar, Er, Or och lilla N förstår Bojan att de är Allomorfer! När de gått in i tallen igen undrar Bojan om han någonsin kommer att få se dem igen.

Det får han! Dagen efter ser han dem igen, nu har de fått ett brev från kråkan som stal deras kompis. Lösen är 10 verb! Allomorferna har ingen aning om vad verb är, men Bojan vet. Hon har lärt honom ramsan ” Verb är saker som man gör, till exempel tutar kör.” Han ropar så högt han kan för att Allomorferna ska höra, men då händer något märkligt. Bojan får en konstig känsla, och när han tittar på sig själv har han förvandlats till en Allomorf, och står dessutom i trädet. Här och nu börjar ett äventyr som blir på liv och död. Kråkan nöjer sig nämligen inte bara med verb…

Ett roligt, spännande och lättsamt sätt att lära sig grunderna i grammatiken med hjälp av en saga. Jag tänker att denna skulle göra sig jättebra som högläsning när eleverna ska arbeta med ordklasser!

Allomorferna
Sara Lövestam, illustrationer Marcus-Gunnar Pettersson
Lilla Piratförlaget, 2023
188 sidor
Hcf, 6-9 år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *