Efter kriget

Efter kriget

Titel: Efter kriget. Från Auschwitz till England
Författare: Tom Palmer
180 s, Argasso förlag
Passar för 12+

Det många böcker om andra världskriget. Det kommer också ständigt nya. Jag försöker hålla koll och läsa de nya böcker som kommer. Varje år läser alla våra elever i klass 8 en skönlitterär bok om andra världskriget som kompletterar SO-undervisningen om kriget.

Efter kriget av Tom Palmer är alldeles ny. Det är berättelsen om de judiska killarna Yossi, Leo och Mordecai som precis efter krigsslutet skickas till en by i England. De kommer alltså direkt dit efter det att de blev befriade från det koncentrationsläger där de tillbringat den sista tiden. De har överlevt vilket många av deras släktingar och vänner inte har gjort. Yossi vet att hans mamma och hans systrar inte har överlevt. Men han HOPPAS så att hans pappa fortfarande finns i livet och kanske dyker upp och hämtar hem honom från England.

Efter kriget är en mycket gripande, trovärdig (författaren har läst berättelser från människor som varit med om precis det han skriver om) och känslosam berättelse om hur det var precis efter kriget. Vilket trauma och hemska minnen som många personer bar med sig. Vilka förhoppningar de fortfarande hade om att träffa försvunna familjemedlemmar. Boken innehåller också många tillbakablicker om händelser som Yossi och killarna varit med om under kriget.

Detta är en bok som jag kommer att köpa in i flera exemplar för att våra elever ska kunna läsa som ett alternativ till våra andra “Andravärldskrigsböcker”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *