Månadens tema: Bilderboksbonanza!

Månadens tema: Bilderboksbonanza!

Jag älskar bilderböcker, eller bilder överlag? Eller; hur text och bild funkar ihop? Jag tycker i alla fall att vi kan läsa bilderböcker genom hela livet. De är lite som poesi. Dessa böcker är nya i skolbiblioteken på Ljungen- och Lackalängaskolan.

Det går bra nu av Eva Jacobson är en söt historia om Mosse och Pim. De funderar på vad de ska hitta på idag, kanske gå “hitan och ditan”? Kanske fram och tillbaka? De tänker ta fika med men ingen tårta eftersom pengarna är slut. Det blir skorpor! De går och går men båda tycker det är förfärligt långt! Är vi inte framme snart? Faktiskt har båda skoskav också, de stannar och fikar och funderar över att det är så dyrt att köpa nya skor, men de måste ju. Så här kan vi ju inte ha det? De sätter på sig skorna efter fikat och börjar gå. Men då känns det plötsligt bättre!? (Kanske de hade råkat ta fel skor?) Då behöver de ju inte köpa nya skor?! Mosse och Pim tycker att om de nu tjänat pengar, på att inte köpa nya skor. Då kan de väl unna sig; TÅRTA! Och tårta är faktiskt godare än skor!

I Berget av Rebecca Gugger och Simon Röthlisberger får vi träffa några olika djur. Björnen, Bläckfisken, Myran och några till har en speciell relation till Berget. De tycker alla att just de har rätt och alla andra har fel. Björnen säger att det är skogigt, grönt och trädigt! men Bläckfisken menar att Berget är vått! Fullt av fisk, färger och vatten. Myran tycker det är dumheter för det var ju myrorna som faktiskt byggde Berget! Vilket ståhej det blir när alla tycker olika! men Flyttfågeln, som nog sett ett och annat, undrar om de faktiskt varit uppe på Berget någon gång och sett med egna ögon? Nu blir det tyst!

Alla smider i hemlighet planer om att hinna först upp till toppen för att bevisa för de andra. Vem får rätt tror du?

Här är alla andra av Mimi Åkesson och Linda Bodestam. Villervalla av färger och fantastiska människor, djur och hmm monster? Här är alla andra än dem som är jag, och du? Roliga bilder till rolig text men också drömmigt och djupt. Vi skrattar och pekar när vi läser och tittar, ibland blir vi stilla. På ena sidan möter vi alla som har glasögon och på andra sidan får vi se de som behöver glasögon. Till exempel han som är på väg mot Städskrubben istället för Omklädningsrummet eller hen som ser en krokodil men säger “Åhh, en tax! Jag som älskar taxar!”. Vi får träffa de som är påväg och; alla andra. Alla som pratar ett språk och; alla som har ett annat språk. Alla skrattiga och arga. Både de som längtar till helgen och de som längtar till efter helgen. Fyndigt, klurigt, allvar och skoj!

Hur vet man att en hund av Naima Chahboun och Joanna Hellgren är en filosofisk och poetisk bok. Vi följer med två barn som rör sig genom stan, de klättrar, springer och snirklar. Framförallt pratar de, om allt mellan himmel och jord. De ställer många frågor, de fantiserar i svaret och leker. Vidare. Hur vet man till exempel att en hund är en hund? Alltså på riktigt, vem bestämde från början att en hund är en hund. Att det heter hund?! Eller en mamma? Vad är det? Mamman skäller ofta men hon är ingen hund ju? Och visst blir du väl lite sugen på fnissbullar med potatismys? Det kan man få i bilderbokens värld, för vad är vad och varför? Kan man fråga sig… i oändlighet… För är boken slut när den är slut? Vad är ens ett slut?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *