Månadens tema: Kärlek

Månadens tema: Kärlek

Vad passar bättre som tema i kalla och trista februari än lite kärlek? Håll i hatten för här kommer tre värmande boktips med kärlekstema om än på olika vis.

Närmar du dig mjukt – Jacqueline Woodson

En bok som fortfarande känns aktuell 24 år efter första publiceringen. Ellie möter Miah och det är kärlek vid första ögonkastet. Deras kärlek är ingen enkel sådan, Ellie är en vit judinna och Miah svart. Omgivningens fördomar, rasism och familjens tveksamhet är några av de hinder Ellie och Miahs kärlek möter. Woodson skriver kort, kärnfullt och med en närmast lyrisk prosa, man sveps med i Ellie och Miahs historia. På många sätt en klassisk Romeo och Julia men med en socialrealistisk twist. Rekommenderar näsduk nära till hands under läsningen.

Liv Strömquist – Den rödaste rosen slår ut

Dags för en mer analytisk syn på kärleken! Liv Strömquist undersöker hur vi egentligen hanterar våra ömmare känslor i dagens samhälle. Varför blir aldrig Leo DiCaprio kär i sina tjugo år yngre fotomodeller? Har vi rationaliserat bort kärleken i vårt egotrippade konsumtionssamhälle? Liv ställer en och annan livsfråga på sin spets, som vanligt förankrat i historien och framförallt väldigt roligt. Ett seriealbum man kan läsa många gånger och hitta något nytt varje gång. Jag tycker nog att Liv verkar ge lite hopp om kärleken även i vår tid.

Blackout – Dhonielle Clayton, Tiffany D. Jackson, Nic Stone, Angie Thomas, Ashley Woodfolk, Nicola Yoon

Blackout har precis kommit ut på svenska, jag läste den engelska versionen. En fantastisk bok som utspelar sig under en värmebölja i New York, en värmebölja som orsakar ett strömavbrott som mörklägger hela staden. Sex olika historier vävs samman med den nedsläckta staden som fond, det är magiska känslor, första möten och allmänt pirr i magen. Som med all YA-romantik kan det bli lite för mycket på sina ställen men de här sex författarna håller sig på hyfsat rätt sida. I en tid där representation är viktigt är det väldigt uppfriskande med en bok fokuserad på svarta ungdomar och med bra HBTQ-tänk. Blackout passar väldigt bra på högstadiet, både det engelska originalet och den svenska översättningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *