Lättlästa och bra böcker om traktorer, EPA och fyrhjulingar

Lättlästa och bra böcker om traktorer, EPA och fyrhjulingar

Det har funnits en brist i utgivningen av skönlitteräraungdomsböcker, böcker som handlar om motorfordon såsom Epatraktorer, fyrhjulingar och traktorer. Nu har utgivningen, om inte exploderat så åtminstone tagit fart. Förutom motorfordonen så handlar böckerna även om vänskap, lojalitet, kärlek och mobbing.

Först ut var Pär Sahlin med böckerna om Sävaträsk, där fjärde boken släpps den 7/3. I böckerna träffar läsaren Joar och hans kompisar i orten Sävaträsk dit Lukas från Stockholm flyttar. Joar är intresserad av Minna och brukar sitta i sin EPA utanför grillen där hon sommarjobbar och spela musik på högsta volym för att få hennes uppmärksamhet, vilket oftast istället resulterar i att hon blir irriterad på honom. Lukas kommer med några idéer som kanske funkar bättre. Lättlästa och roliga böcker med stor igenkänning!

Omslagsbilder på de fyra böckerna om Sävaträsk

Nu runt åskskiftet så gav Johan Anderblad ut första boken om Dusty, en bok han själv saknat och sedemera fått önskemål om. Dusty har alltid gillat fordon och tillbringar mycket tid hemma i verkstaden på gården tillsammans med kompisen Amir. På gården bor också struliga, men obrottsligt lojala fostersystern Kaisha. När gårdarna runtomkring Dustys plötsligt blir bestulna på motorsågar och andra värdefulla verktyg, börjar pojkarna spana från Dustys fyrhjuling. De lär sig snabbt att saker inte alltid är vad de verkar vara. ”Motorsågsstölderna” är den första boken i motorkrimserien om Dusty. Agneta Norrgård har gjort en fin intervju med Johan. Titta på den här:

Jag hittade ytterligare två titlar när jag bläddrade i Nypons katalog, nämligen ”Körkortet” av Malin Eriksson Sjögärd och ”En ny vänskap” av Magnus Ljunggren som också är mycket bra och lätta att läsa.

Omslagsbilder på Motorsågsstölderna, En ny vänskap och Körkortet

Sist men inte minst vill jag rekommendera böckerna om Hulta gård, även de skrivna av Malin Eriksson Sjögärd. I ”Rädda gården” får vi följa Hugo som hjälper sin morfar på gården. Mitt under vårbruket blir morfar plötsligt sjuk, kan Hugo klara arbete på egen hand? I ”Stoppa elden” får Hugo och morfar besök av en bekant till morfar och hans son Malte som ska flytta in i närheten. Hugo och Malte blir vänner och ger sig iväg med Hugos fyrhjuling. De gör en liten eld för att värma sig, men då börjar det blåsa… Hugo vill be morfar om hjälp, men Malte vågar inte be de vuxna om hjälp och ber Hugo ljuga för morfar. Hugo har aldrig någonsin ljugit för honom förrut. Även dessa är lätta att läsa och ger en inblick i livet på en gård.

Omslagsbilder på Rädda Gården! Och Stoppa elden!

Det är ju så, att om en uppmärksammat något så dyker det sedan upp lite varstans. Måndagen 7 februari finns en artikel i Sydsvenskan om just Epatraktorer, det är inte så vanligt, men kul eftersom att jag just läst flera böcker om det.
https://www.sydsvenskan.se/2022-02-06/a-traktorboom-i-skane–men-otydlig-lag-leder-till-fusk


Ett svar på ”Lättlästa och bra böcker om traktorer, EPA och fyrhjulingar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *