Uppdraget

Uppdraget

Camilla Lagerqvist har skrivit en bok som utspelar sig under andra världskriget  en kort tid sommaren 1943, en riktig hallonsommar. Oro finns att Sverige snart blir indragna i kriget och bombplanen mullrar hotfullt mest varje dag. Maja saknar sin pappa, han ligger inkallad någonstans i Sverige. Därför behöver Majas mamma en hel del hjälp i familjens handelsträdgård.
Till den lilla byn, strax intill norska gränsen, kommer Ben flyttande från Norge. Hans pappa är jude och med i motståndsrörelsen. Även Hilde har flytt över gränsen. Hennes mamma väntar barn med en ny man, en tysk soldat. Hatet mot dem i Norge gjorde flykten oundviklig.
Camilla Lagerqvist har också lyckats med att göra boken dagsaktuell med tonårstankar, förälskelse, utseendefunderingar, avundsjuka som alla kan känna igen sig i. Frågeställningar om att komma till ett nytt land med traumatiska händelser är ju tyvärr lika aktuellt idag som då.
De tre ungdomarna bestämmer sig för att bilda en egen motståndsrörelse och de genomför modiga handlingar för att bekämpa nazismen.
Jag tror att det här är första delen i en planerad serie. Det bådar gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *