Vad gör de på banken efter tre? Eller på skolbiblioteket när det ärsommarstängt?

Vad gör de på banken efter tre? Eller på skolbiblioteket när det ärsommarstängt?

Eleverna har slutat, lärarna gick hem igår och en veckas arbete återstår för mig. En vecka med chans att hinna i kapp, jobba undan högarna som blivit liggande. För det har byggts på. Jag tycker att jag jobbat så mycket, men det finns alltid mer att göra, mer jag vill göra, än vad tiden räcker för. Nu. Är. Det. Dags. Äntligen. En del måste göras, en del bör jag göra och annat tar jag tag i för bara för att jag vill göra det.

Gallra på Lackalänga är ett välbehövligt projekt och igår hann jag med lite grand. Många tror att bibliotekarier inte kan slänga böcker, men många av oss är nog ganska bra på det. I alla fall på jobbet. Hemma kan jag inte göra mig av med en enda bok – om den inte är väldigt trasig, men på jobbet är det inga problem. Förutom när jag stod med del 3-11 av Kulla-Gulla på armen och vägde för och emot att slänga/spara. Det är ju klassikerna som tar emot, och denna serie får väl räknas till klassikerna vid det här laget. Men efter att ha konstaterat att del 1 och 2 inte längre fanns på skolan var valet enkelt. Kulla-Gulla är nu historia på Lackaslängas bibliotek. Bara för att skolan är gammal, behöver ju inte bibliotekets bestånd vara det!

Ett annat av årets sommarprojekt är att märka upp alla bilderböcker med bokstäver i högra hörnet så att både barnen och den som sätter upp bilderböcker lättare ska få rätt böcker till rätt bilderbokstråg. Ett smart sätt att spara tid – i framtiden. För det visade sig, inte så förvånande, vara ett ganska tidskrävande arbete. Först kolla ungefär hur många böcker på varje bokstav, göra och skriva ut listor med bokstäver, skära och klippa ut bokstäverna, klippa till tejpremsor, plocka fram bilderböckerna och tejpa fast bokstäver på dem. Och så tillbaka med alla bilderböcker i bilderbokstrågen igen. Jag är drygt halvvägs på Ljungen och hinner väl klart där nästa vecka. Lackalänga får jag vänta med till efter semestern. Det finns gränser för hur mycket hjärndött arbete en orkar med. Dessutom finns det andra uppgifter som pockar på uppmärksamhet nu i juni. Men, som sagt, jag tror att det kan spara lite tid framöver när fler bilderböcker faktiskt hamnar där de ska vara.

Men idag då? Jo, idag sitter jag hemma i soffan och läser. Jag har en bokhög på ett par decimeter som ska läsas genom, inför boktips på vår webbplats och för högläsningsboktips till lärarna inför terminsstarten. Sämre kan man ha det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *