World’s Children’s Prize

World’s Children’s Prize

Sedan många år tillbaka har Sköndalsskolans elever på mellanstadiet deltagit i World’s Children’s Prize program. En utmärkt väg att på ett konkret sätt undervisa om barnets rättigheter, demokratifrågor och röstningsförfarande. Under en längre period arbetar klasserna med programmet och närstuderar även de tre barnrättshjältar som är nominerade inför årets omröstning. Det är personer som på ett eller annat sätt engagerat sig för barn som har det svårt. I år kämpar de tre barnrättshjältarna för aidsdrabbade barn, flickor som tvingats ingå barnäktenskap och barn som arbetat under slavliknande förhållanden. I nästa vecka ska våra elever ha bestämt sig för vem de vill rösta på. Allt sker som vid ett riktigt val med valsedlar, röstlängder och valbås. Genom att läsa om dessa barnrättshjältar blir eleverna medvetna om att det går att förändra även det hopplösa, en mycket viktig insikt.

Från och med i år är programmet utökat med ett samarbete med  Sveriges Olympiska kommitté. Våra fyror fick besök av brottaren Jalmar Sjöberg i måndags, som talade om FN:s Globala mål bl.a. Efter att han även  visat ett par brottarknep gick alla utomhus. Jalmar startade klasserna som sedan sprang eller gick 3 km i Jorden runt-loppet. Både vuxna och barn deltog. Med barn runt om i världen ska det bli många varv runt jordklotet för ökad kunskap om de globala målen och efter vars och ens förmåga verka för ett bättre klot att leva på.

Förra året lades No Litter Day till programmet. Klasserna plockar skräp i sitt närområde som vi sedan väger och rapporterar in. Även detta ett led för en bättre och renare värld. Detta kommer att ske under maj månad.

I dessa tider där vi översköljs med larmrapporter är det viktigt med allt som kan ge hopp och vilja till förändring

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *