Bläddra efter
Månad: september 2024

Flickan i grottan, en spökhistoria eller hästberättelse?

Flickan i grottan, en spökhistoria eller hästberättelse?

Jag tycker den är både en spökhistoria och en hästberättelse, den innehåller dessutom trasslig vänskap, en föräldrarelation som skaver och sorg.

Alma och bästisen Adriana är på ett efterlängtat ridläger, och Alma har turen att få rida hästen Blue. Men det som skulle blivit ett läger tillsammans med bästisen, upplevs inte så längre. När Adriana kom hem från semestern hade hon färgat håret rött, börjat sminka sig och bryr sig plötsligt om vilka kläder hon har på sig. På lägret hänger hon mest med ägarens dotter Lexi, och Alma känner sig utanför. Tur att Blue är en sån fin häst!

En kväll när Alma krupit upp i sängen, kommer Adriana och Lexi in. Lexi berättar om flickan som dog, samma dag som Alma föddes, och om mamman som blev galen och söker efter ett nytt barn, som är fött på samma dag. Alma blir rädd och rädslan blir inte mindre av att det överallt på lägret finns skrivet och inristat 2010 09 10, Almas födelsenummer…

Snart börjar konstiga saker hända. Någon ringer Almas telefon utan att säga något, Blue har saker i den privata sadelkammaren och ingen vill berätta något. Alma känner sig väldigt ensam, men kanske finns det andra som vill vara vän med henne?

Det är en spännande berättelse med flera teman och bottnar. Du behöver inte vara hästintresserad för att uppskatta den, men du behöver inte heller vara helt såld på spöken. Det är helt enkelt en bok som passar väldigt många!

Flickan i grottan
Greta Boström
Rabén&Sjögren, 2023
239 sidor
ISBN: 9789129737585

En helt vanlig familj

En helt vanlig familj

Skolans nior har just nu ett stort läsprojekt kopplat till boken En helt vanlig familj skriven av Mattias Edvardsson. Boken handlar om 19-åriga Stella som bor med sin mamma och pappa i Lund. Stella har precis tagit studenten, jobbar extra på HM och är tillsammans med Chris. En natt hittas Chris mördad, knivskuren till döds, i en park i Lund. Några timmar senare knackar polisen på hemma hos Stellas familj, Stella ska komma med in på förhör med anledning av mordet. Hela familjen förlamas och chockas, inte kan väl Stella ha mördat Chris? En helt overklig tid tar vid.

Ni som har läst boken vet ni att den är indelad i tre delar; Faderns (Adams), Dotterns (Stellas) och Moderns (Ulrikas) del.

Niorna har delats in i grupper där de fått läsa varsin del av berättelsen. Dessa delar har diskuterats i boksamtal under fyra veckors tid. Eleverna har, i grupper, diskuterat miljön, karaktärerna, språket, händelser och bra citat. Som ett avslutande boksamtal sätts eleverna i tvärgrupper där de läst olika delar (både moderns, faderns och Stellas del). Vid det avslutande samtalet får de frågor att diskutera som handlar om det övergrepp som Stella var med om som konfirmand och om lag och rätt, etik och moral angående föräldrarnas hantering av Stellas inblandning i Chris död.

Jag har suttit med och lyssnat på de flesta samtal. Det blir så bra! Eleverna är väl förberedda och får till så intressanta samtal enligt en samtalsmodell där samtliga elever är aktiva och lyssnar och bemöter varandras inlägg.

Nästa vecka har vi fler avslutande samtal och det ska bli så spännande att få höra dessa.

Ett moln i tajts

Ett moln i tajts

Ett moln i tajts av Emma Bouvin.
Hcf, Rabén& Sjögren, 2024


Ture ska börja i förskoleklass. Det är spännande men även lite läskigt. Inför skolstarten har Ture varit med mamma på stan (utan lillasyster) för att köpa en skolväska. Han väljer en rosa med glitter. Nu är det äntligen dags! Det är svårt att äta frukost när det pirrar i magen. Ture har valt sina favoritkläder, rosa tröja och tights som glittrar och med enhörningar på. I skolan är det roligt att lära sig saker och tänk att de fortfarande har lekstunder. Det finns trevliga barn som till exempel Ellen, men det finns även taskiga barn som Micke. Micke kallar Ture Turelina för att han tycker att han ser ut som en tjej! Ture fattar ingenting. Det känns inte bra i Ture. Vilken tur att han har morbröderna som rycker ut.

En mysig bok om att börja förskoleklass som tar upp jobbiga känslor och tankar samt hur vuxna bemöter dem och hjälper Ture att hantera dem. Boken kompletteras med fina illustrationer av Elin Lindell.

.

Armbandets hemlighet

Armbandets hemlighet

Många böcker utspelar sig under loven, så även denna. Det är sommarlov och Alice är jättesur på sina föräldrar som köpt ett sommarhus mitt ute i ingenting! Trots att hon är 13 år så måste hon följa med, och de ska vara där hela sommaren! Och jobba! Huset ska renoveras och hela familjen ska delta, blä!

På vägen stannar de för att fika, och Alice går i förväg till en loppis. Hon tittar på grejerna som finns till försäljning, men inget faller henne i smaken, förrän hon ser ett armband. Det kostar alldeles för mycket, 300 kr! Men när Alice går till resten av familjen så ligger armbandet i hennes ficka. Hon kan inte riktigt förstå hur det gick till, men nu är hon en tjuv… Det känns inte alls bra, och armbandet använder hon bara när resten av familjen inte ser. Hon mår till och med fysiskt dåligt, känner sig yr och illamående av skuldkänslor, men kan ändå inte låta bli att ha på armbandet, det är väldigt fint!

Livet på landet blir precis så trist som Alice förutspått, lillebror Liam hittar genast en kompis, men hon är ensam. Att bjuda ut kompisarna från stan känns svårt, det är inte säkert det blir bra. Det beror mycket på hur Elsas humör är, och är hon inte på bra humör vill Alice inte att hon ska komma. En dag när Alice är ute och strosar blir hon överraskad av en regnskur. Hon är nära den stora gården längt från byn, och skular i drängstugan. Väl inne så somnar hon i soffan. Hon blir bryskt väckt av en kille i hennes ålder, Richard. När väl missförstånden är avklarade, och Richard förstått att hon bara sökt skydd för regnet så blomstrar deras vänskap. det är så enkelt att vara med honom, inget drama som med Elsa. Det som är lite konstigt är att han pratar gammeldags, och vet inte vad Facetime är. Men han är fantastisk på att måla!

Sommaren känns helt okej, men plötsligt förändrar en brand allt!

Boken är en fin sommarberättelse om vänskap och familjerelationer, men också en spännande berättelse om vad som är verkligt och inte. Virve Hedenborg har skrivit flera spännande böcker, “Skärgårdsstorm”, “Jagade!” och “Farlig fjällsommar”

Armbandets hemlighet
Virve Hedenborg
Ordalaget, 2024
181 sidor
Hcg
ISBN: 978-91-7469-602-8

Lärarhandledningarna och Kävlinge kommuns skolbiblioteksplan

Lärarhandledningarna och Kävlinge kommuns skolbiblioteksplan

Nu har vi fått rätt på ett av problemen som gjorde att våra lärarhandledningar och Skolbiblioteksplan inte var tillgängliga! Du kan nu åter ta del av dem via nedanstående länk!

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1UH6BA3akAy_1Jnba5Ab75fgb_UdEO4-b

Länken finns även i det fastnålade inlägget i menyraden till höger.

Med knäppta händer på pressbyråns kundtoalett

Med knäppta händer på pressbyråns kundtoalett

Titel: Med knäppta händer på pressbyråns kundtoalett
Författare:Annelie Adamsdotter
BonnierCarlsen förlag, 291 s
Från 13+

Pastorsdottern Hilda sitter med knäppta händer på pressbyråns kundtoalett. Hon stirrar på den blåvita gravidstickan och ber en stilla bön att den ska visa negativt. I fem hela minuter ska hon vänta, sedan tittar hon och stickan visar – positivt. Hilda är gravid!

Att vara gravid är ändå inte det värsta för Hilda. Det allra, allra värsta är att hon inte vet vem som är pappan! Det finns tre tänkbara kandidater…

Vi får följa Hilda från det att hon upptäcker att hon är gravid och framåt. Hur berättar man att man är gravid för sina föräldrar (som till på köpet arbetar i kyrkan). Ska hon göra abort eller ska hon behålla barnet? Hur kan hon ta reda på vem pappan är?

Med knäppta händer på pressbyråns kundtoalett är en härlig ungdomsroman med ett drivet språk och en spännande handling.

Bortbytingar

Bortbytingar

Maria skrev om den första boken i serien “Bortbytingar” av Gustav Tegby på bloggen. Du kan läsa inlägget här: https://biblioteksbubbel.se/bortbytingar/

Nu har äntligen den avslutande delen kommit ut, “När jättarna vaknar”.

Dorian slits mellan Väsenverket och sin syster Nadja, sina känslor för Gabriel och har dåligt samvete för allt han utsätter sina mänskliga föräldrar för. Som grädde på moset så har han lovat att hjälpa Nadja med en sak, och han har lovat att inte berätta det för någon. När han blir varse om vad det är Nadja vill att han ska göra ångrar han löftet bittert! Det blir extra svårt att hantera eftersom att han är en älva, då kan han inte bryta löftet, inte ens förklara för Gabriel och de andra.

Han fullföljer Nadjas plan, och katastrofen är ett faktum! Finns det något sätt att rädda världen innan den går under?

Jag gillar triolgin, det är en spännande berättelse och den ger mer kunskap om de väsen som finns i den nordiska väsenfloran. den handlar också om vänskap, tillit och dilemman en kan hamna i oavsett om en är väsen eller människa, de val en kan ställas inför och de konsekvenser valen ger.