Alla förlorade platser

Alla förlorade platser

Titel: Alla förlorade platser
Författare: John Boyne
Norstedts förlag, 426 sidor
Ålder: 13+



Pojken i randig pyjamas är en bok som används mycket på våra högstadieskolor när vi läser och talar om andra världskriget, förintelsen och koncentrationsläger. På Tolvåkerskolan är det en av böckerna som eleverna får välja att läsa när de ska läsa en skönlitterär bok om andra världskriget.

För några veckor sedan kom uppföljaren. Denna bok heter Alla förlorade platser. I Alla förlorade platser är det Gretel som är huvudpersonen. Gretel var dottern i familjen från Pojken i randig pyjamas, alltså Brunos syster.

Gretel har nu hunnit bli 91 år, året är 2022. Hon bor i en stor våning i London och hon ser tillbaka på sitt liv. Parallellt med nutidsberättelsen om Gretel får vi följa henne i Paris precis efter krigsslutet 1945. Gretel och hennes mamma bytte efternamn och flydde till Paris. Tiden och historien hinner dock ikapp dem och de får fly även från Paris. När Gretels mamma dör emigrerar Gretel till Australien. Hon tänker att hon ska glömma det förflutna och bygga sig ett nytt liv i Sydney långt bort från det krigsdrabbade Europa. Men även i Sydney kommer krigshändelserna ifatt Gretel och hon återvänder till Europa.

Till slut gifter Gretel sig. Hon och hennes man får en son, Cayden, och de lever sina liv i London. Nu har alltså Gretel blivit över 90 år och fortfarande plågas hon av skuld och skam på grund av vem hon var och i vilken familj hon levde under andra världskriget. Finns det något sätt som hon kan försonas med sitt öde och finna frid innan hon dör?

När Gretel möter och lär känna sin nye lille granne 9-årige Henry, finner Gretel en väg framåt.

Alla förlorade platser är en mycket gripande bok som alla borde läsa. Den handlar om skuld och skam och vilket ansvar vi har för våra handlingar (vare sig vi utför dem eller väljer att titta bort). Liksom Pojken i randig pyjamas är Alla förlorade platser en bok man tänker på långt efter det att sista sidan är utläst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *