Adventskalender Lucka 11

Adventskalender Lucka 11

Alla krig är fruktansvärda. För att börja från början. För hundra år sedan utkämpades ett av de vidrigaste, det första världskriget. Längs västfronten i Frankrike slaktade soldater varandra i lera, kyla, mörker och elände utan att komma någonstans eller vinna mark för någondera sidan.

Hemma i England har Jack precis blivit professionell fotbollsspelare när kriget bryter ut. Trycket är stort på alla unga män att ta värvning i kriget och efter några månader som proffs så åker Jack till London för att skriva på. Han söker sig till Fotbollsbataljonen som bara består av idrottsmän, och då framförallt fotbollsspelare. Under en lång tid är det träning hemma i England, men till slut skickas Jack och hans kompisar till fronten. Det som väntar honom är att dag och natt vada runt i lera och gyttja, skjuta eller bli skjuten, se sina vänner bli skadade eller dödade i ett fullkomligt meningslöst försök att driva fienden till utmattning. 
Men det finns ljusglimtar. Då och då får soldaterna permission och det arrangeras fotbollsturneringar där Jack får en chans att glömma allt vad krig och elände heter. Även om fotbollsplanen också är täckt under ett så tjockt lager lera och gyttja att bollen knappt kan studsa. Och Jack lever för drömmen om att en dag få komma hem igen och fortsätta sin karriär som fotbollsproffs.
Bakom linjen, av Tom Palmer handlar om personer som fanns i verkligheten. Jack levde och boken bygger på händelser som han var med om före, under och efter kriget. Men det är inte en dokumentär bok, utan en påhittad berättelse. Tom Palmer har dock gjort grundlig research och HÄR kan du läsa mer om boken, se filmer från platserna där den utspelar sig och höra författaren läsa ur den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *