Adventskalender Lucka 9

Adventskalender Lucka 9

Här kommer ett tips för den tålmodiga läsaren: Ada Goth och mysteriet på Gasta-Gorma herrgård, av Chris Riddell. En både spännande och rolig historia.

Ada är det enda barnet till lord Goth på Gasta-Gorma herrgård. Hon lever ett förfärligt ensamt liv eftersom lorden lever efter devisen att barn ska höras men inte synas och därför tvingar sin dotter att bära ett par enorma stövlar så att han hör henne på långt håll och kan fly in på sitt rum när hon kommer. Lorden träffar sin dotter endast en gång i veckan då de dricker te ihop. Anledningen till detta är att Ada påminner så mycket om sin mamma, den vackra lindanserskan Partheope, som förolyckades under ett åskväder när hon tränade på att gå lina på taket och att lord Goth blir så ledsen varje gång han tänker på det.

Lordens årliga fest med galoppcykellopp och inomhusjakt närmar sig och Ada misstänker att allt inte står rätt till. Inomhusjägmästaren som förestår jakten verkar ha skumma saker för sig och tillsammans med Emily och William, som är barn till en av lordens många gäster, försöker hon ta reda på vad.

Chris Riddell är även illustratör och har en ganska speciell snirklig, detaljerad teckningsstil och han skriver lite som han tecknar. Det är mångordigt, lite omständligt och ofta roligt. Men som läsare får en vara beredd på att läsa noga, ha gott om tid och kanske slå upp ett och annat ord under läsningens gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *