ALMA-priset 2018

ALMA-priset 2018

I dag tillkännagavs årets ALMA-pristagare. Priset går till den amerikanska författaren Jacqueline Woodson.

Detta kan man läsa på ALMA´s hemsida:

Jacqueline Woodson tilldelas Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2018

Jacqueline Woodson är en amerikansk författare, född 1963 och bosatt i Brooklyn. Hennes författarskap omfattar drygt trettio titlar; från romaner till lyrik och bilderböcker. Jacqueline Woodson skriver ofta om ungdomar i gränslandet mellan barndom och vuxenliv. En av hennes mest hyllade böcker är den flerfaldigt prisbelönade självbiografin Brown Girl Dreaming(2014).

Juryns motivering lyder:
”Jacqueline Woodson låter oss möta unga människor som kämpar för att hantera sin utsatthet och finna en plats där tillvaron kan få fäste. På ett närmast tyngdlöst språk skriver hon fram berättelser med en djup och sammansatt klang. Jacqueline Woodson fångar en unik poetisk ton i en vardag som delas mellan sorg och hopp.”

Mästerliga personbeskrivningar och djup förståelse för ungas tankar och känslor är hennes signum. Böckerna är skrivna i jagform och perspektivet är oftast kvinnligt. Rasism, segregation, ekonomiska orättvisor, social utsatthet, fördomar och sexuell identitet är återkommande teman. Hon skriver framförallt för ungdomar men även för vuxna och barn. Hennes böcker har översatts till ett tiotal språk och i januari i år utnämndes hon till nationell läsambassadör i USA (National Ambassador for Young People’s Literature), ett uppdrag på två år.

Sedan 2002 utdelas ALMA-priset – litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Prissumman är på fem miljoner kronor och det är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Författare, illustratörer, läsfrämjare och berättare kan belönas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *