Att döda en härmtrast

Att döda en härmtrast

Harper Lee
Att döda en härmtrast
Albert Bonniers förlag
359 s


Att döda en härmtrast eller To kill a mockingbird som bokens originaltitel lyder är är en riktig klassiker. Många har läst boken och än fler känner igen titeln. Boken kom ut i USA år 1960 och handlingen utspelar sig i en småstad, Maycomb, i den amerikanska södern på 1930-talet. Det är den åttaåriga flickan Scout vars far, Atticus Finch är försvarsadvokat som är bokens jagperson. Berättelsen utspelar sig alltså via en åttaårings medvetande och begreppsvärld och det är, enligt mig, ett mycket sofistikerat grepp för att fånga läsaren.

En ung svart man, Tom Robinson, anklagas för våldtäkt på en ung vit kvinna. Invånarna i den lilla (inskränkta) staden vänder sig mot Tom och dömer honom på förhand. Atticus Finch blir tilldelad fallet som Toms försvarsadvokat. Han får därmed delar av samhället och en “mobb” emot sig. Scout och hennes några år äldre bror Jem följer rättegången och de inser trots sin låga ålder både vuxenvärldens svek och samhällets orättvisor.

Att döda en härmtrast har blivit en av 1900-talets mest diskuterade böcker. Jag tror att den fortfarande är obligatorisk läsning på amerikanska skolor. Bokens sätt att lyfta upp och problematisera rasismens strömningar gör att den än idag (tyvärr) känns mycket viktig och aktuell.

Trots att detta är en mycket känd bok och klassiker har jag inte läst boken förrän nu under våren. Den är otroligt bra! Eventuellt ska vi ha med den i en av våra bokcirklar här på Tolvåkerskolan till hösten. Det hade verkligen varit spännande att höra femtonåringarna diskutera denna bok.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.