Det värsta som kan hända

Det värsta som kan hända

Titel: Det värsta som kan hända
Författare: Helena Karlsson
Förlag: Hegas
76 s, lättläst för 12-16 år

Alice har tröttnat på sin kille Oskar, hon är så trött på att alltid göra som Oscar vill. Egentligen har hon aldrig velat vara tillsammans med honom, det bara blev så eftersom Oscar bestämde det.

Alice drar sig för att göra slut, men till sist säger hon bara till Oscar att hon inte vill ses mer. Hon är beredd på att Oscar kommer att bli jättearg men konstigt nog så säger han ingenting. Så skönt! Och så glad och fri Alice plötsligt känner sig. Tänk att det var så lätt att göra slut med Oscar. Varför väntade hon så länge?

Det blir dock värre, mycket värre än vad Alice någonsin kunde tänka sig. Såklart är Oscar jättearg och kränkt. Han vill hämnas! Oscar lägger ut bilder på Alice i sin story. Det är bilder där Alice inte har några kläder på sig. Alice får en chock! Alla kommer att se detta. Vad ska hon göra? Det är det absolut värsta som kan hända!

Titel: Noelia och utmaningen
Författare: Caroline Engvall
Förlag: Boksmart
40 s, Passar för 9 - 12 år

Samma problematik med bilder och filmer som sprids på nätet mot de filmades vilja kan man läsa om i Noelia och utmaningen av Caroline Engvall. Denna bok är för yngre läsare (9-12 år). Boken handlar om Noelia och hennes kompis Jempa. Jempa har läst om en cool utmaning där man filmar varandra när man duschar iskallt och sedan lägger man ut filmerna på nätet. Jempa övertalar Noelia att vara med i utmaningen men när det är hennes tur så vill hon plötsligt inte själv. För Noelia känns allt fel men hur ska hon kunna backa nu?

Vi behöver ständigt diskutera dessa viktiga frågor med våra barn och ungdomar. Bilder och filmer tas hela tiden där barn och ungdomar samlas. Det är viktigt att veta och förstå att det är straffbart att sprida bilder som är kränkande för andra personer. Även om bilden inte anses vara kränkande kan ändå personer bli väldigt ledsna om man sprider en film eller bild på dem.

Om du filmar någon annan, fråga alltid om du får lägga ut bilden/filmen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *