Dödens märken

Dödens märken

“Dödens märken” är den första boken i Veronica Roths nya ungdomsserie i två delar.

” I en galax styrd av flödet, har varje människa en gåva.”

Huvudpersonerna är Cyra och Akos som lever på varsin sida av samma planet, i två helt skilda världar. Akos del av planeten, Thuve, är kall och ogästvänlig, men folket, Thuveiterna, är fredligt och vänligt. Samhället är demokratiskt och upplyst. Hans mamma är ett av tre orakel som trots att hon ser vad framtiden för med sig, inte delar den kunskapen med sin familj.

Cyra lever på planetens andra sida som heter Shotet, en diktatur som styrs av Cyras tyranniske far och hans tronarvinge, Cyras bror Ryzek. De olika sidorna av planeten är sedan evigheter inbegripna i krig mot varann, och svurna fiender.

Alla samhällen i galaxen påverkas av att en del människor är ödesbestämda och alla får olika flödesförmågor när de börjar närma sig vuxen ålder. I Thuve är det bara oraklen som vet de olika öden som väntar, men i Shotet berättas ödet för personen. Ryzeks öde är att besegras av fienden Thuve och han utvecklar en paranoia som gränsar till besatthet. Cyras ovanliga flödesgåva, att framkalla smärta och till och med död, passar honom som handen i handsken och han utnyttjar Cyra skamlöst för att straffa sina fiender.
Akos tas till fånga av Ryzek och förs till Shotet. Hans flödesgåva är ovanlig och när hans och Cyras  vägar möts tycks klyftan mellan dem vara överstiglig, men de inser snart att de behöver samarbeta för att överleva.
Jag tycker boken är väldigt spännande och har bra tempo som för handlingen framåt. Huvudpersonerna växer med de olika beslut de måste ta och de inser att de kan ta makten över sina egna liv, åtminstone i stunden. Det finns mer än en väg som leder framåt för att fullfölja det öde som väntar.

Del två heter “Ödets timme”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *