En hemlig syster

En hemlig syster

Isak bor i Örnsköldsvik med sin mamma och pappa.

Fanny bor i Stockholm med sin mamma.

De är syskon men känner inte till varandra.

En dag ser Isak av misstag ett papper inne på sin pappas arbetsrum. Ordet “faderskapsintyg” får honom att haja till. När han läser lite mer ser han att intyget gäller för en Fanny Persson, född drygt tre år före Isak. Pappa är även pappa till denna Fanny Persson! Det betyder att Isak har en syster!! Isak håller på att explodera! Varför har mamma och pappa aldrig sagt något? Vilket svek! Han som velat ha syskon! Isak vill så gärna träffa Fanny men vågar han verkligen ta kontakt?

Samtidigt börjar Fanny ett nytt jobb i Stockholm. Hon mår lite sisådär efter att en kille som hon strulat med gjort slut. Dessutom funkar det inte helt optimalt att bo ihop med sin bästis. Fanny saknar mamma som jobbar utomlands ett par månader. Livet är inte direkt på topp för Fanny!

“Har jag en storasyster?”

Pappa tappar koppen rakt ner i golvet. Den går sönder och jag hinner tänka att det är en av mammas favoritkoppar. Det varma vattnet lägger sig i en stor pöl på golvet mellan oss. Just då kommer mamma upp från tvättstugan.

“Har det hänt nåt?”

“Jag tappade teet bara”, mumlar pappa.

“Nej det har inte hänt nåt särskilt. Jag frågade bara pappa om jag har en storasyster.

s. 48. En hemlig syster

En hemlig syster är skriven med perspektivbyte i varje kapitel. Varannat kapitel är Isak berättaren och i varannat kapitel är det Fanny som berättar. Så förs handlingen framåt utifrån Isaks och Fannys upplevelser, känslor och tankar. Boken är mycket välskriven och intressant. Både för mig som vuxen och alldeles säkert för den tänkta målgruppen – tonåringarna. Missförstånden som uppstår i berättelsen mellan Isak och hans föräldrar, kompisar och även med Fanny har hög igenkänning. Teman som identitet, syskon, kompisar, kärlek och relation till föräldrar är alltid intressant. Skriver man sedan så lyhört och medryckande som Ida Ömalm Ronvall gör så blir det riktigt, riktigt bra!

Det är bara början på februari ännu men det är frågan om jag inte redan håller i 2022 års bästa ungdomsbok!?!

Titel: En hemlig syster

Författare: Ida Ömalm Ronvall

Antal sidor: 227

Förlag: Wahlströms

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *