Författarbesök med Mats Berggren

Författarbesök med Mats Berggren

Denna veckan har vi besök av författaren Mats Berggren på Tolvåkerskolan. Han kommer att träffa alla nior vid tre tillfällen under veckan. Vid det första besöket berättade Mats om sina böcker och hur han får inspiration till dessa. Mats Berggrens böcker är alla i samma genre som kan beskrivas som samtidsrealism. De böcker som är mest kända är Onsdag kväll strax före sju och Din syster måste dö. Alla Tolvåkerskolans nior (som är de elever som Mats träffar denna veckan) har läst minst en av Mats Berggrens böcker. En del elever har läst flera av hans böcker.

Mats berättade att han gör en enorm research innan bokskrivandet. Han intervjuar ungdomar och han befinner sig i miljöerna som han vill skriva om. Hans skrivteknik är att han undersöker ett problem och försöker belysa det problemet. Utifrån den tekniken formar han sedan sina berättelser. Mats Berggren böcker handlar om teman som finns i många ungdomars liv t ex språkresor (boken Språkresan), varannanveckasliv (Jag ljuger så bra på fredagar) och ungdomasvåld (Onsdag kväll strax före sju).

Vid första tillfället fick också eleverna tillfälle att ställa de frågor de hade förberett till Mats Berggren. Vi fick bl a reda på att han håller på Hammarby, att hans favoritförfattare är John Green och Peter Pohl och att han klarar av att leva (ekonomiskt sätt) på sitt författarskap.

När eleverna träffade Mats vid andra tillfället så var skrivandet i fokus. Eleverna fick beskriva sin egen framtid med ett ord. Mats samlade in elevernas lappar och läste upp dem som en dikt – Det blev en mycket vacker dikt och var ett effektfullt sätt att sammanfatta elevernas framtidssyn. Han fortsatte sedan med att eleverna fick beskriva världens framtid med ett ord. Detta blev också en dikt som lästes upp, denna dikt var dock inte alls så positiv tyvärr. Vi lever i svåra tider som präglar våra ungdomar mycket.

Sedan fortsatta skrivövningarna med ytterligare uppgifter för eleverna. Det var verkligen bra och roliga uppgifter som eleverna fick jobba med. Allt lästes upp under lektionen.

Under det sista passet (som inte är förrän i morgon) ska Mats sätta igång en större skrivuppgift med eleverna. De får sedan skriva färdigt under lektionstid och Mats kommer (under kommande veckor) att läsa igenom och ge eleverna feedback på deras skrivande.

Så här hälften in i detta författarbesök / skrivarskola så känns det mycket lyckat! Skolan har fått projektpengar från Skapande Skola för att kunna genomgöra projektet.

Mats Bergren berättade också att han har en ny bok som är på väg ut (kommer 9 maj). Boken heter Det är nu det gäller och den ser vi nu fram emot mycket!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *