Författarbesök och skrivarworkshop med Charlotte Cederlund

Författarbesök och skrivarworkshop med Charlotte Cederlund

Idag har författaren Charlotte Cederlund besökt fyrorna på Söderpark och Rinnebäck. Det är ett projekt inom Skapande skola.

Charlotte hann med mycket på den timmen som hon spenderade i varje klass. Hon började med att berätta om sig själv; att hon kombinerar sitt arbete som författare med det spännande yrket brandingenjör. Sedan började hon berätta om sina böcker och hur det kom sig att hon började skriva böcker. Den första boken hon skrev är Världens räddaste hund och den handlar faktiskt om Charlottes egen hund Zigge. Zigge är rädd för allt och Charlotte bestämde sig för att skriva en bok om sin rädda hund.

Charlottes mest kända böcker är böckerna i serien Idijärvitrilogin (Middagsmörker, Gryningsstjärnan och Midnattsljus). Huvudpersonen i dessa böcker är Aili som har bott i Malmö i hela sitt liv men som 16-åring så tvingas hon flytta till sin mammas hemby, Idijärvi, långt upp i Norrland.

Böckerna som är aktuella för eleverna i klass fyra är serien Bråfalls hemlighet (Trollen i skogen, Jätten i berget, Monstret i gruvan)

Eleverna fick sedan träna på att skapa ingredienser till sin egen berättelse. De fick börja med att bestämma huvudperson för berättelsen. Ska det vara en jätte, ett troll eller ett monster? Vad är huvudpersonens favoritmat? Var bor huvudpersonen? Är hen snäll eller elak? Eleverna tänkte till, fantiserade och skrev. Sedan gick Charlotte vidare med att hjälpa eleverna att välja miljön och händelsen för sin berättelse.

Så många bra idéer som kom fram under lektionen! När Charlotte lämnade klassrummet hade alla elever byggstenar till en egen berättelse, så nu är det bara för dem att börja skriva!

Ett mycket lyckat författarbesök!

Ps. Jag vill passa på att tipsa om Charlottes alldeles nya ungdomsbok Så jävla operfekt. Denna bok är toppenbra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *